Aprovat el nou diploma d'especialització en canvi climàtic i sostenibilitat

  • UVGandia
  • 21 d’abril de 2021
 
Postgrau canvi climàtic Gandia.
Postgrau canvi climàtic Gandia.

El Centre Internacional de Gandia serà seu del nou diploma d'especialització en canvi climàtic i sostenibilitat ambiental que s'impartirà en el curs 2021/2022. Aquest postgrau tindrà un format híbrid i estarà dirigit pels professors del departament de geografia Luís del Romero i Carme Melo.

Aquest diploma d'especialització naix amb l'objectiu de formar professionals, experts i expertes en coneixements bàsics sobre sostenibilitat ambiental i canvi climàtic, atenent tant als territoris urbans com als espais rurals i prestant especial atenció a l’entorn mediterrani. El canvi climàtic és un dels reptes més importants als quals s’enfronta el present i el futur de la humanitat i que en els últims mesos ha estat relegat a un segon pla a causa la crisi de la COVID tot i que sabem de múltiples connexions entre pandèmia i canvi climàtic. De fet, l'últim informe del Panell Intergovernamental de Biodiversitat de Nacions Unides conclou que existeix una causa comuna a la COVID-19 i el canvi climàtic: l'explotació insostenible de recursos. La destrucció d'ecosistemes i pèrdua de biodiversitat causada per activitats com l'agricultura intensiva, la ramaderia industrial, el comerç d'espècies salvatges i els canvis en els usos del sòl, especialment la desforestació i l'apropiació d'ecosistemes per a activitats productives i desenvolupaments urbanístics, són responsables de les noves malalties zoonòtiques, les emissions causants del calfament global i l'extinció massiva d'espècies. L'estudi recomana limitar aquestes activitats en el futur i repensar la relació entre els éssers humans i la naturalesa per tal de reduir els canvis mediambientals globals causats pels sistemes de producció i consum com a mesures indispensables per a combatre el canvi climàtic i, al mateix temps, minimitzar el risc de futures pandèmies. Així doncs, aquest nou postgrau posa sobre la taula la necessitat de canvis en els modes de producció i consum cap a alternatives sostenibles que posen en tensió el capitalisme com a sistema sociocultural i econòmic hegemònic.

L'objectiu d'aquest postgrau és formar l'estudiantat per tal que puga desenvolupar els perfils professionals més demandats per al disseny d’estratègies contra el canvi climàtic. El pla docent previst és completament multidisciplinar i, en aquest sentit, està destinat a graduats i graduades en ciències ambientals, turisme, geografia, enginyeria rural i forestal, biologia, sociologia, ciències polítiques, economia, administració i direcció d’empreses, arquitectura i altres ciències afins. El diploma també està orientat a professionals que desenvolupen la seua tasca en distints àmbits relacionats amb la sostenibilitat, tant en l’administració pública, com en l’empresa privada i les associacions de la societat civil, que vulguen adquirir coneixements i habilitats específiques o actualitzar les seues competències en matèria de canvi climàtic i sostenibilitat o d’altres que desitgen iniciar-se en aquest camp d’especialització.

Aques nou títol tindrà una duració de 30 ECTS, s'impartirà d'octubre de 2021 a juliol de 2022 i estarà dirigit per Luís del Romero i Carme Melo, del departament de geografia de la Universitat de València. Melo, a més, és la directora del Centre Internacional de Gandia.  Tindrà un format híbrid: la metodologia d'aprenentatge combinarà activitats presencials i virtuals.  La docència presencial serà impartida a la seu de la UV en Gandia mentre que la docència virtual es realitzarà a través de l'Aula Virtual, on es compartiran materials documentals i audiovisuals amb l'alumnat, i de Blackborad Collaborate, especialment a través de videoconferències, fòrums i xats.

Aquest és el primer títol, oferit per la Universitat de València, dedicat íntegrament a l’estudi, diagnòstic i disseny d’estratègies relacionades amb la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, el diploma proposat resulta indispensable per ampliar la formació ofertada per la institució en resposta a les demandes i evolució de la societat.

La inscripció al postgrau d'especialització en canvi climàtic i sostenibilitat ambiental ja està oberta i es pot formalitzar emplenant el següent formulari. Per a qualsevol dubte o sol.licitud d'informació cal adreçar-se a aquest mail: diploma.diccsa@gmail.com

Més informació: