Les assessories per a estudiants han atès 234 consultes des de principi d’any

  • Servei d'Informació i Dinamització - Blasco Ibáñez
  • 11 de maig de 2021
 
Imagen de la noticia

Des del gener de 2021, s’han atés 234 consultes per part de les assessories per a estudiants, un servei gratuït d’assessorament psicològic, sexològic, psicoeducatiu i jurídic adreçat a l’estudiantat de la Universitat de València que gestiona el Servei d’Informació i Dinamització (Sedi).

La majoria de consultes han sigut dirigides a l’àrea d’assessorament psicològic (53%), seguit de l’assessorament psicoeducatiu (28%), el jurídic (14%) i el sexològic (5%). Pel que fa a l’assessorament psicològic, psicoeducatiu i sexològic, els motius més freqüents pels quals se sol·licita atenció tenen a veure amb l’ansietat, el poc rendiment en els estudis, l’autoexigència i l’autoestima. També s’ha consultat sobre temes relacionats amb situacions de desamor, soledat i tristor i problemes d’adaptació. Quant a l’assessorament jurídic, l’habitatge de lloguer és el principal motiu de consulta, seguit d’assumptes civils, reclamacions administratives (beques, gestions acadèmiques), nacionalitat i temes laborals.

Cal destacar que la majoria de les persones que han fet ús, de gener a abril, de les assessories són dones (74%) i estudiants dels primers cursos. A més, des que va començar la pandèmia, les assessories presten els serveis de manera no presencial, i el mitjà més freqüent d’assessorament ha estat la videoconferència (62%), seguida del telèfon (28%) i, per últim, el correu electrònic (10%).

Per utilitzar el servei de les assessories, gratuït per a tot l’estudiantat de la Universitat de València, cal emplenar un breu formulari de sol·licitud de cita on també s’escull el mitjà en què es vol rebre l’assessorament. Les dades es tracten confidencialment. El personal especialista es posa en contacte directament amb la persona sol·licitant i concerta una primera cita, generalment entre els 7-10 dies següents a la sol·licitud. Segons que siga la necessitat de cada persona, es fixen un nombre màxim de sessions. A més, en el cas de les assessories psicològica, sexològica i psicoeducativa, si es detecta que cal abordar terapèuticament la situació, s’indica la derivació als serveis públics de salut que corresponga.

Des de l’assessoria jurídica, un equip de professionals de l’advocacia ofereix a l’estudiantat universitari assessorament en qüestions jurídiques i informació sobre les vies legals que permeten superar un conflicte. Per exemple, es poden consultar temes relacionats amb lloguer de pisos, assumptes laborals, reclamacions i recursos davant les administracions públiques, gestió d’associacions, prestacions, situacions familiars, matèria fiscal, etc.

Per la seua banda, l’assessoria psicològica, sexològica i psicoeducativa pot ajudar a afrontar situacions sobrevingudes, a resoldre i superar experiències i conflictes, i a assessorar sobre problemes de relació, estrès, soledat, autoestima, addiccions i altres conflictes personals. També s’atenen consultes i dubtes sobre qualsevol aspecte de la sexualitat: relacions sexuals, afectives i de parella, disfuncions sexuals, mètodes anticonceptius, prevenció de malalties de transmissió sexual, etc. Finalment, s’ofereix ajuda per superar problemes relacionats amb l’estudi i es faciliten estratègies per a la millora del rendiment acadèmic, l’adquisició de bons hàbits, la planificació del temps, el control de l’estrès, etc.