Els autors d’Els Parlars Valencians, premiats per El Tempir per la divulgació de la riquesa de la nostra llengua

  • Servei de Publicacions de la Universitat
  • 11 de novembre de 2019
 
Imagen de la noticia

Vicent Beltran i Carles Segura-Llopes han sigut reconeguts per l’Associació Cívica per la Llengua ‘El Tempir’, en la categoria Sud, pel seu treball de dècades que ha culminat amb la publicació d’Els parlars valencians (Publicacions de la Universitat de València). L’obra s’ha convertit en un autèntic best-seller en el camp de la descripció de les variants geogràfiques del valencià i ja és una referència obligada per a conéixer de manera molt exhaustiva la riquesa de la nostra llengua al País Valencià. Els autors han recorregut tot el territori amb desenes de presentacions a pobles i ciutats valencianes, amb molt bona acollida perquè l’obra conjuga molt bé el vessant merament acadèmic amb el divulgatiu.

Els premis d’El Tempir pretenen ressaltar les trajectòries públiques i privades d’aquelles persones o institucions que han optat per desenvolupar una tasca inclusiva i propositiva a fi de cohesionar lingüísticament i territorialment el nostre país en tres àmbits geogràfics diferents: Elx, el migjorn valencià i el País Valencià.

Vicent Beltran i Carles Segura són part d’una fornada de nou professorat que, durant la dècada dels 90, va rejovenir el Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant fins a convertir-lo actualment en un referent pedagògic, d’estudi i d’estima per la llengua, bon coneixedor de la realitat del sud, que en pren el pols constantment i s’hi adapta mitjançant la cerca de solucions imaginatives als problemes acadèmics i sociolingüístics existents.

El jurat dels premis afirma que “els autors mitjançant aquest llibre han contribuït fermament a l’autoestima individual i col·lectiva com a poble pel simple fet que aquesta obra revalora totes i cadascuna de les tonalitats dialectals del valencià d’un extrem a l’altre del país, de manera que cada valencianoparlant puga veure’s reflectit en la dignitat del mot, variant fonètica, gir o expressió local o comarcal que fa servir i que aquest manual recull amorosidament”.

El lliurament dels premis va ser el dissabte 9 de novembre al restaurant El Nugolat d’Elx i va comptar amb la periodista Gala Navarro com a conductora del esdeveniment. Altres dels guardonats han sigut la pedagoga, mestra i filòloga Tudi Torró i l’Associació de Veïns del Raval d’Elx.