La Càtedra Prospect CV 2030 aborda en el seu seminari els reptes i propostes davant l'envelliment de la població

  • Gabinet de la Rectora
  • 24 d’octubre de 2019
 
Jornades Càtedra Prospect CV 2030
Jornades Càtedra Prospect CV 2030

L'envelliment és un tema que ens ha d'ocupar i preocupar. Amb aquesta afirmació la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha inaugurat el seminari "Reptes i Propostes davant els envelliments de la població", en el marc de la Càtedra Prospect 2030, que dirigeix ​​el catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València Joan Romero.

Durant avui i demà aquestes jornades ficaran el focus i l'atenció a les persones d'avançada edat. A la inauguració, la rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, ha volgut posar l'accent en el servei públic que té la Universitat com a agent social juntament amb l'Administració: «El 2030 les polítiques públiques haurien d'estar ja en marxa. I per a això cal rigor científic i acadèmic, orientat a l'especificitat dels professionals i de la investigació», ha ressenyat.

Aquesta sessió ha comptat amb la presència de la professora de Psicologia Social de la Universitat de València, presidenta de la Societat Valenciana de Geriatria i Gerontologia i coordinadora del seminari, Sacramento Pinazo-Hernandis, que ha destacat la transversalitat de perspectives des de la qual es va a abordar l'envelliment al llarg d'aquestes dues jornades: «Envellir al segle XXI és un repte. Mai s'ha d'entendre com una càrrega social; hi ha moltes maneres d'envellir i la participació social és clau». En aquest sentit, també ha intervingut el degà de la Facultat de Geografia i Història, Josep Montesinos, que ha alertat dels perills de la privatització dels serveis orientats a l'envelliment així com al problema del manteniment de la qualitat de vida a persones d'edat avançada.

La reflexió al voltant del envelliment respon als objectius de desenvolupament de l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de l'ONU, que en el seu articulat aborda aquesta qüestió des de la transversalitat de temes com la promoció del benestar en totes les edats, el desenvolupament sostenible i la creació d'institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells. En l'organització del seminari participen Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL), Càtedra Prospect 2030 i el Departament de Geografia de la Universitat de València, en col·laboració amb la Fundació ADEIT.

La Càtedra Prospect 2030, afavorida pel President de la Generalitat

La creació de la Càtedra Prospect CV 2030, afavorida per la Presidència de la Generalitat Valenciana, naix amb el propòsit de recuperar la importància del pensament estratègic, especialment en l'escala regional i local, i tenir el major grau de coneixement contrastat possible per poder impulsar polítiques públiques i acordar escenaris desitjables en el mitjà termini.