El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València dedica un webinar a les dones en les sèries i el cinema

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 25 de març de 2021
 
Áurea Ortiz.
Áurea Ortiz.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va celebrar una nova sessió de WebinarsLANAU centrada en la representació de les dones i el seu paper en la indústria de l'audiovisual, a càrrec de la historiadora cinematogràfica i professora de la Universitat de València, Áurea Ortiz. El seminari web, que portava per títol ‘Moltes i diverses: les dones de les sèries i el cinema’, es fva fer el dimecres 24 de març , a les 19 hores, a través de la plataforma Google Meet. La sessió va ser presentada per la directora del Servei de Cultura Universitària de la Universitat de València, Adela Cortijo, i les inscripcions, gratuïtes i necessàries, es van realitzar a través de: www.uv.es/webinarslanau. Al llarg d’aquest mes de març la programació del Servei de Cultura Universitària tracta de visibilitzar les aportacions i perspectives de les dones en diferents camps mitjançant debats, taules redones, exposicions, muntatges teatrals i concerts.

En aquest nou lliurament de WebinarsLANAU, programa de seminaris en línia organitzat per l'Observatori Cultural de la Universitat de València, Áurea Ortiz va abordar la situació de les dones en l'audiovisual i les importants transformacions que s'estan experimentant en aquest terreny tant en la indústria com en termes de representació. La imatge de les dones en les sèries i el cinema ha canviat de manera significativa en els últims anys, especialment en l'àmbit de les sèries, encara que menys al cinema comercial. L’auge del feminisme i l'augment de l'oferta pel creixement de les plataformes ha suposat que ara hi haja més dones protagonistes i que aquestes siguen més diverses. Però encara queda camí per recórrer: el percentatge de dones dedicades a la producció, la direcció o l'escriptura de guió continua sent baixa.

Áurea Ortiz Villeta és historiadora de cinema, membre de l'equip de la Filmoteca Valenciana i professora d'Història de l'Art de la Universitat de València. Els seus temes d'investigació, desenvolupats en publicacions, seminaris, exposicions i conferències, inclouen la història del cinema espanyol, la relació del cinema i les arts i la representació de les dones en la producció audiovisual. Ha sigut jurat i col·laboradora de nombrosos festivals de cinema. Actualment reflexiona sobre les sèries en Culturplaza i en el podcast ‘Laboratorio de Investigación de Series’ (Podium Podcast). 

‘WebinarsLANAU: Converses ciència, evidencia i raó’ és una iniciativa impulsada pel Vicerectorat de Cultura i Esport i la Fundació General de la Universitat de València, a través de l'Observatori Cultural, per a promoure la reflexió, la conversa i el debat mitjançant webinars gratuïts en els quals s'aborda la situació dels diversos sectors culturals al territori valencià. El programa té la col·laboració de l'Ajuntament de València i de Caixa Popular, i totes les sessions realitzades fins al moment estan disponibles en la llista de reproducció WebinarsLANAU del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.