La demanda de serveis socials es vorà augmentada amb la crisi actual i la població en risc d’exclusió és majoritàriament femenina

  • Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives
  • 25 de maig de 2020
 

La professora del departament de Treball Social i Serveis Socials, Encarna Canet, explica la precarietat estructural que pateixen les dones i com s’està veient agreujada per la crisi de la COVID-19.

2,6 milions de persones es troben en situació de pobresa severa en l’Estat espanyol. Una situació que s’agreuja encara més al País Valencià. La professora del departament de Treball Social i Serveis Socials de la Facultat de Ciències Socials, Encarna Canet, recorda que aquesta població en risc d’exclusió i vulnerabilitat és majoritàriament femenina ja que les dones tenen pitjors salaris, inferiors ocupacions, assumeixen els treballs de les cures i pel que fa a la jubilació, el 36 % no arriben a poder-se jubilar tot i estar tota la vida treballant pel fet de no arribar a les cotitzacions.

Una qüestió que com apunta Encarna Canet, s’agreuja si parlem de dones amb discapacitat, dones migrants i racialitzades, dones refugiades i també les dones en situació de prostitució, com ens conta la professora en un vídeo de la Unitat d'Igualtat

Com a professional del Treball Social, Canet ha treballat en diverses àrees d’intervenció com dona i violència de gènere, atenció a la família i a la infància, serveis socials municipals, institucions penitenciàries, servei pedagògic escolar i persones grans. Davant aquesta crisi, la professora es fixa en les màfies de prostitució, pornografia i trata i es planteja “que en aquets moments estaran fregant-se les mans de vore la quantitat de dones necessitades que van a tindre al seu abast i com açò farà que els preus per als puters puguen abaixar i les dones seran més barates”.

Els serveis socials atenen en l’Estat espanyol a més de sis milions de persones, la majoria de les quals són dones i aquesta demanda, preveu la professora Canet, es vora necessàriament augmentada amb aquesta crisi. “Caldrà doncs”, conclou, “reforçar els serveis socials amb més professionals i més prestacions”.