Dilluns, inici de classes. Divendres, acte d’obertura

  • Gabinet de la Rectora
  • 9 de setembre de 2020
 

Seguint el calendari acadèmic aprovat pel Consell de Govern, el dilluns dia 14 de setembre començaran les classes a la Universitat de València. S’iniciarà, així, el curs acadèmic 2020-2021, que serà obert oficialment amb un acte institucional divendres 11 de setembre. El principi de curs estarà caracteritzat per les mesures adoptades en el marc de la nova normalitat com a conseqüència de la pandèmia per la COVID-19.

Després de les vacances de l’estiu, com cada any, la Universitat de València reinicia la seua activitat docent amb el començament del nou curs acadèmic.

Tal i com va aprovar el Consell de Govern, i en el marc de l’acord entre la Generalitat Valenciana i el Sistema Universitari Públic Valencià el passat 2 de juny, les classes s’iniciaran el dia 14 de setembre a la Universitat de València.

Un curs caracteritzat per la nova normalitat en la pandèmia per COVID-19

Per tal d’iniciar el curs acadèmic 2020-2021 en condicions de seguretat en el context caracteritzat per l’evolució de la pandèmia per COVID-19, la Universitat de València, en aplicació dels protocols i mesures adoptades pels governs d’Espanya i de la Generalitat, va aprovar un document d’adaptació de la docència per al primer quadrimestre del curs el passat mes de juliol (el document es pot consultar seguint aquest enllaç: https://links.uv.es/SYgsZ3g).

Al llarg del mes de juliol les Facultats i Escola de la Universitat han estat treballant en l’adaptació de les guies docents de cada assignatura de cadascun dels 56 graus i 8 programes de doble titulació i el més del centenar de màsters oficials que s’imparteixen a la Universitat.

Model de docència híbrida

Per tal d’assolir l’objectiu de mantenir les condicions de seguretat, s’ha ajustat l’aforament de les aules per tal de mantenir distàncies de seguretat d’acord amb les disposicions de les autoritats sanitàries de la Generalitat Valenciana.

En eixe sentit, i atesa la diversitat d’instal·lacions de la Universitat de València, quan no es puga garantir aquestes condicions de seguretat s’implantarà un model de docència híbrida: presencial i, síncronament, a distància amb les i els estudiants que, per torns, no estiguen de manera presencial a l’aula.

Pel que fa a les pràctiques en aula, s’empren més espais i s’ha ajustat el nombre d’estudiants per pràctica. En eixe sentit, en les pràctiques de laboratori s’estableixen les superfícies per estudiants, atès que en molts casos es produeixen mobilitats interiors en el laboratori com a conseqüència del tipus de pràctica.

En els estudiants en situació de risc o que es trobe en quarantena per estar en contacte amb persones de risc, l’estudiant rebrà una atenció docent a distància (no presencial) i, en el cas de pràctiques, es realitzarà una adaptació de la docència, depenent de les característiques de les assignatures.

Ús de la mascareta i restricció de moviments als campus

En el marc de la nova normalitat és obligatori l’ús de mascareta als campus universitaris, amb independència del manteniment de la distància interpersonal recomanada.

La Universitat de València podrà impedir l’accés a les instal·lacions de la UV a aquelles persones que accedisquen als campus sense mascareta pròpia.

En qualsevol cas, es recomana una presència mínima a les instal·lacions de la Universitat, que tenen marcats els accessos als edificis i establerts carrils de mobilitat als corredors.

Està prohibit romandre a corredors i zones de pas o ús comú, per tal d’afavorir l’accés a les aules o serveis en condicions de distància interpersonal de seguretat.

Aforament limitat als banys i als ascensors

Es recomana que s’empren les escales per a la mobilitat interior a l’edifici. Els ascensors tenen limitat el seu aforament, i el seu ús és prioritari per a persones amb mobilitat reduïda.

L’aforament dels banys també ha estat limitat en funció de la seua grandària i característiques.

Serveis amb cita prèvia i atenció telemàtica. Biblioteques i cafeteries

Els serveis universitaris prioritzen l’atenció telemàtica, i han implantat un servei de cita prèvia per a l’atenció al públic.

BibliotequesUV ha establert un sistema de préstec especial amb reserva prèvia. Aquest sistema de reserva també s’aplicarà als seients en les sales d’estudis.

Les cafeteries dels campus universitaris estan obertes i funcionaran en les condicions de seguretat i sanitàries establertes per les autoritats per a aquests serveis.

Equip COVID als centres, campus i a nivell d’Universitat

Cada centre i campus comptarà amb una persona responsable de l’equip COVID, per tal d’aplicar les mesures corresponents i les indicacions de les autoritats davant de la detecció de casos positius per la COVID-19.

Aquests equips seran coordinats a nivell de la Universitat per un responsable COVID.

Divendres 11 de setembre, acte institucional d’obertura de curs

El curs s’iniciarà oficialment a la Universitat de València amb la celebració d’un acte institucional d’obertura de curs.

Aquest acte substituirà el Solemne Acte Acadèmic d’Obertura de Curs que, tradicionalment, dóna pas a l’inici de les classes, i que, enguany ha estat modificat en la seua durada, en la seua localització (tindrà lloc al Claustre en compte del Paranimf), en el cerimonial (el professorat no lluirà la vestimenta acadèmica ni formarà comitiva) i contingut (ha estat suprimida la lliçó magistral).

Com cada any, el dia de celebració de l’acte d’obertura de curs és festiu a la Universitat de València, i la cerimònia es podrà seguir, en directe, a través de la plataforma audiovisual de la Universitat de València, mediauni.uv.es.