Dos milions i mig més d'Europa per a un projecte de nanociència de la Universitat

  • Fundació Parc Científic
  • 1 d’abril de 2019
 
Hendrik Bolink

L'investigador Hendrik Bolink, de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València, acaba d'obtindre una ajuda Advanced Grant de l’European Research Council (ERC), la millor dotada pel Consell Europeu per a projectes en la frontera del coneixement liderats per investigadors sènior. La beca anirà destinada al desenvolupament de dispositius optoelectrònics eficients de pel·lícula prima.

Díodes emissors de llum, cèl·lules solars, làsers que utilitzen perovskites d'halogenurs metàl·lics –un tipus de semiconductors fàcilment processables– seran alguns dels desenvolupaments que veuran la llum dins el marc del projecte ‘Hetero-structures for Efficient Luminescent Devices’, que dirigeix el científic de la Universitat de València Hendrik Bolink i que ha sigut reconegut pel Consell Europeu d'Investigació amb una ajuda Advanced Grant per valor de 2,5 milions d'euros. Entre altres aspectes, el treball es distingeix per realitzar un seguiment en temps real de la formació de capes semiconductores per a la seua posterior integració en dispositius optoelectrònics.

Es tracta de la segona Advanced Grant que arriba a l'Institut de Ciència Molecular, centre reconegut com a Unitat d'Excel·lència María de Maeztu, que compta ja amb 8 ajudes ERC en diferents modalitats –3 Consolidator, 3 Starting i 1 Advanced. En aquesta convocatòria, és l'única beca d'aquestes característiques que arriba a la Comunitat Valenciana tant en el camp de les Ciències Físiques i l'Enginyeria, apartat en el qual s'emmarca el projecte de Bolink, com en la resta de disciplines.

Doctorat en Ciència dels Materials per la Universitat de Groningen (Països Baixos) en 1997, i incorporat en 2003 a l’ICMol, en el Parc Científic de la Universitat de València, després de passar per les multinacionals de Química i Electrònica DSM i Philips, Hendrik Bolink centra la seua investigació en el desenvolupament de dispositius optoelectrònics moleculars. El seu grup d'investigació, format per 20 persones, treballa en l'estudi i desenvolupament de materials híbrids inorgànics i orgànics, com ara els complexos de metalls de transició i perovskites, i la seua integració en Leds i cèl·lules solars. Ha publicat prop de 250 articles que han sigut citats més de 13.000 vegades. Col·labora amb empreses líders mundials com Osram, Oxford PV, Novaled i Airbus Defense and Space. És inventor en 14 patents, la majoria internacionals, i ha participat com a coordinador en més de 14 projectes finançats per la UE.

El programa d'ajudes Advanced Grant té com a objectiu promoure projectes d'investigació en la frontera del coneixement de totes les temàtiques, liderats per investigadors sènior de qualsevol país del món, amb almenys 10 anys d'experiència i que desenvolupen el seu treball en un dels Estats membres de la UE o dels països associats. Les ajudes de l'ERC permeten als científics excel·lents executar les seues millors idees i generen llocs de treball mitjançant la contractació d'investigadors per part dels equips científics beneficiats.