Dulce Contreras, en el record

  • Gabinet de la Rectora
  • 28 de març de 2020
 
Dulce Contreras en el Paranimf, a l'acte de reconeixements les dones pioneres de la UV en 2017
Dulce Contreras en el Paranimf, a l'acte de reconeixements les dones pioneres de la UV en 2017

La Facultat d’Economia ha informat de la mort de la catedràtica emèrita d’aquest centre, una de les dones pioneres en la gestió universitària i integrant de la primera promoció de la llicenciatura en Ciències Polítiques, Econòmiques i Comercials impartida en la Universitat de València.

L’actual Facultat d’Economia té entre els seus antecedents la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, creada en 1966 com a nou centre de la històrica Universitat de València. S’incorporava així a la seua oferta d’estudis la llicenciatura en Ciències Polítiques, Econòmiques i Comercials, titulació de la qual sorgiren els actuals graus en Economia i Administració i Direcció d’Empreses.

Entre les poques dones que formaren part d’aquesta primera promoció, que va acabar el curs 1970-1971, es trobava Dulce Contreras Bayarri. De la seua època com a estudiant recordà el ‘soplo de aire fresco’ del professorat d’aquells primers temps d’un centre que hui en dia és un referent a nivell estatal i internacional.

En els anys següents desenvolupà la seua tesi doctoral sota la direcció del Dr. Antonio Pulido Sanromán, qui va ser professor de la Universitat de València i, posteriorment, catedràtic de la Universidad Autónoma de Madrid.

La tesi doctoral de Dulce Contreras, ‘Análisis de series temporales: valoración y combinación de prediccions en diversos sectores del País Valenciano’, va ser llegida l’any 1978 i rebé el premi extraordinari de doctorat.

Catedràtica d’Anàlisi Econòmica des de 1992, l’activitat docent de la Dra. Contreras es va caracteritzar pel seu compromís amb la innovació, essent una dona pionera en la impartició de classes en valencià i en anglès. La seua tasca va ser reconeguda amb sis quinquennis docents. En la seua vesant investigadora, Dulce Contreras va assolir quatre sexennis d’investigació.

La seua experiència docent i investigadora la dugué a formar part, com a experta, del programa d’avaluació del professorat de l’Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación (ANECA), així com d’agències autonòmiques al País Basc i Catalunya.

Com a dona compromesa amb la democràcia i la participació, Dulce Contreras va formar part del Claustre Constituent que, en l’any 1984, donà pas a la Universitat de València estatutària, en el marc de la Llei de Reforma Universitària.

La seua presència en aquest òrgan va ser constant al llarg del temps i, en representació del professorat i de les direccions de departaments, va ser membre de la Junta de Govern i del Consell de Govern de la Universitat de València en diferents ocasions.

Dulce Contreras va exercir, també, com a vicerectora responsable de les polítiques de personal de la Universitat de València. Aquesta dimensió de dona pionera en la gestió universitària va ser. Reconeguda en un acte celebrat el 23 de maig de 2017 al Paranimf de la Universitat de València.

El seu compromís amb la gestió i política universitàries també es va expressar a la seua Facultat, on va ser membre del seu màxim òrgan de govern, la Junta de Centre, primer de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials i, posteriorment de la nova Facultat d’Economia. Va ser a la seua Facultat on dirigí, al llarg de quinze anys, i en diferents períodes, el Departament d’Anàlisi Econòmica.

Membre del Patronat i del Consell Executiu de la Fundació General de la Universitat de València, l’any 2015 es va aprovar el seu nomenament com a catedràtica emèrita, en el qual va romandre els dos períodes màxims que permet la normativa.

Aquest divendres 27 de març la professora Dulce Contreras Bayarri va morir com a conseqüència d’una malaltia que li va ser diagnosticada recentment

El degà de la Facultat d’Economia, José Manuel Pastor, professor del departament que dirigí la Dra. Contreras, ha destacat que, ‘com a cap, va ser un model i vaig poder comprovar com acollia als nous professors que ens incorporàvem feia trenta anys al departament. Ens feia sentir com a casa des del principi’. El degà també ha destacat l’estima que es tenia per Dulce Contreras no sols a la Facultat, sinó també més enllà de la pròpia Universitat.

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha traslladat al degà de la Facultat d’Economia el condol institucional pel traspàs de qui va ser, en les seues paraules, ‘una dona referent a la Universitat de València, caracteritzada pel seu compromís institucional, per la seua capacitat de diàleg i fermesa de conviccions, alhora que per la seua humanitat i calidesa personal’.

___

Aquest contingut ha estat elaborat per l’àrea de comunicació institucional del Gabinet de la Rectora de la Universitat de València a partir de la següent informació proporcionada pel deganat de la Facultat d’Economia a partir de la memòria per al nomenament com a catedràtica emèrita de la Universitat de València, de la Dra. Dulce Contreras Bayarri, i de les següents referències bibliogràfiques:

CERVERA FERRI, PABLO (coord.) (2017): 50 años de la Facultat d’Economia de la Universitat de València. València: Universitat de València.

MENGUZZATO BOULARD, MARTINA (dir.) (2009): La dirección de empreses ante los retos del siglo XXI: Homenaje al professor Juan José Renau Piqueras. València: Universitat de València

Arxivat en: PDI