Empresaris, sindicats i experts debaten a la Universitat de València sobre la revolució tecnològica

  • Gabinet de Premsa
  • 11 de setembre de 2019
 
Detall de la web de la Càtedra.
Detall de la web de la Càtedra.

Aquest dijous comença en la Facultat de Dret de la Universitat de València el Congrés Internacional de Vigilància, Automatització i Control dels Treballadors i Drets Fonamentals. El congrés està dirigit pels professors de Dret del Treball i de la Seguretat Social Adrián Todolí i Miguel Rodríguez-Piñero.

La Universitat acull aquesta nova cita organitzada per la Càtedra d’Economia Col·laborativa i Transformació Digital, en col·laboració amb el Centre d’Innovació Las Naves, dirigida a analitzar i debatre sobre la manera en què està incidint l’evolució de les tecnologies de la informació i la comunicació en les facultats organitzatives de les empreses i la seua repercussió sobre els drets fonamentals dels treballadors.

Les sessions seran inaugurades per Belén Cardona (secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica i catedràtica de Dret del Treball) i Javier Ibáñez (coordinador tècnic de Las Naves), i s’estendrà durant els dies 12 i 13 de setembre. Més de vint especialistes en Dret del Treball (advocats, investigadors, professors i magistrats…) abordaran diverses qüestions d’índole jurídic-laboral que vénen suscitant-se en l’àmbit empresarial, administratiu i judicial en relació amb l’evolució de la tecnologia en el marc de les relacions laborals. A més, el dijous intervindran en una taula de debat d’agents socials representants de la patronal valenciana CEV, dels sindicats CCOO i UGT, així com amb la directora general de Diàleg Social de la Generalitat, Zulima Pérez.

El congrés versarà sobre els mecanismes de control del treball derivat de la digitalització i s'analitzaran els marges d'actuació dels empresaris, d'una banda, respecte de la utilització de dispositius de videovigilància dels treballadors en el centre de treball. D'altra banda, es debatrà sobre les facultats empresarials en la utilització de dispositius de monitoratge de l'acompliment del treball a través, per exemple, de ‘wereables’, del registre del mòbil o els ordinadors o del seguiment mitjançant GPS instal·lat en el Telèfon intel·ligent i les possibilitats d'utilització de l'empremta dactilar per al registre de jornada.

Al seu torn, es tractarà la gestió de la reputació digital d’aquells treballadors que exerceixen el seu treball a través de plataformes digitals i, fins i tot, la manera en què les empreses poden emprar la informació recaptada pels dispositius amb la finalitat que, mitjançant la utilització d'algorismes, es gestione i dirigisca als treballadors.

A aquests temes s’afigen aspectes que afecten l’àmbit de la Prevenció de Riscos Laborals com les conseqüències de la utilització de tecnologia sobre la salut dels treballadors o el dret a la desconnexió que, podent evitar alteracions de la salut, permet preservar altres drets com els de conciliació de la vida familiar i laboral.

Més informació: