Escena Erasmus pren el pols a la realitat europea en el seu nou espectacle

  • 16 de maig de 2017
 
Grup Escena Erasmus

Les actrius i actors Erasmus de la Universitat de València pugen a escena el populisme, l’extremisme, la situació del desconcert ciutadà que es viu a Europa i l’increment del gihadisme en l’esctacle ‘La fira invisible’ que estrenen hui, dia 16 de maig, a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. Per cinqué any consecutiu, el projecte teatral europeu Escena Erasmus de la Universitat de València, Premi Carlemany de la Joventut el 2011 del Parlament Europeu, ha posat en marxa ‘Les Europes Menudes’ un programa produït entre la Universitat de València i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.

El nou espectacle d’Escena Erasmus passa un examen a la situació política, social i cultural que afecta Europa i es podrà veure’s del 16 al 19 de maig a La Nau, a les 19:30 hores. ‘La fira invisible’ és la segona part d’una trilogia d’espectacles sobre les migracions que Escena Erasmus va començar l’any passat amb ‘El circ de la frontera, i que continuarà l’any que ve. 

Els detalls del projecte i de la gira d’enguany s’han presentat en una roda de premsa, celebrada a La Nau, que ha comptat amb les intervencions dels vicerectors Guillermo Palao (Relacions Internacionals) i Jorge Hermosilla (Projecció Territorial); la directora gestió cultural del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, Ana Bonmatí; la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó i la directora de l’espectacle i codirectora d’Escena Erasmus, Anna Marí.

Tots els representats a la presentació han destacat el caràcter estratègic que aquest projecte té per a la Universitat de València i han mostrat la seua satisfacció pel caràcter internacional, la implicació social i la consolidació d’Escena Erasmus que va nàixer fa huit anys.

“Escena Eramus ha tingut la habilitat de sumar esforços tant interns, amb el suport de tres vicerectorats, com externs, la Diputació i Ajuntaments, en una gira on estan representades pràcticament la totalitat de les comarques de la província de Valencia”, ha manifestat Jorge Hermosilla de Escena Erasmus que viu, d’acord amb el seu company d’equip, Guillemo Palao, “un moment molt dolç i de consolidació”. “És un projecte emblemàtic i estratègic per això seguirem donant-li suport des de la Universitat que a més és la segona-tercera universitat europea en recepció d’estudiants Erasmus i la tercera-quarta d’Europa en enviaments”, i ha afegit “que junt amb els Eramus que rep la Universitat Politècnica, la sisena, transforma Valencia en la principal ciutat europea en recepció d’estudiants Eramus”.

Des de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, Amigó ha dit que “és un honor col·laborar amb aquest projecte, on està la gent jove, que és el futur d’Europa” i ha reiterat el compromís de la institució de donar-li suport en pròximes edicions.

‘Explosió de creativitat’ dels Erasmus

Segons ha explicat Anna Marí, a l’última escena de l’espectacle de l’any passat veiem com una família que s’havia vist obligada a fugir del seu país aconseguia arribar a Europa després d’un temps de sofriment a l’altra banda de la frontera. Ara trobem la mateixa família dins d’Europa, i veiem com només entrar‐ hi s’ha vist atreta per una fira molt especial. Una fira és un lloc brut i brillant, sinistre i màgic, un espai nòmada que es repeteix a totes les ciutats d’Occident. “El públic es trobarà amb una explosió de creativitat gràcies als estudiants Erasmus”, ha assenyalat Marí.

‘Les Europes Menudes’ és un programa cultural que pretén establir ponts de diàleg entre les realitats locals valencianes i les ciutats europees representades pels actors. A més del teatre, a cada municipi s’organitzen diverses activitats on es potencia la trobada intercultural, la reflexió sobre la forma de ser europeus i diferents actes amb col·lectius locals.

Aquest any l’espectacle visitarà 19 pobles i ciutats de la província de València: Loriguilla, Manises, Alfara del Patriarca, La Font de la Figuera, Cheste, Potries, Agullent, Manuel, Favara, Alpuente. Anna, Cortes de Pallàs, Quart de Poblet, Ontinyent, Requena, Benetússer, Alzira, Benifaió i València.

L’espectacle està dirigit per Anna Marí que escriu part dels textos junt amb Gabi Ochoa, Javier Sahuquillo, Guada Sáez i  Daniel Tormo. El muntatge està protagonitzat per: Natalia Adamczyk (Polònia), Marc Company (València), Mara Hold (Alemanya), Stefano d’Ippolito (Itàlia), Lucas Casasco (Brasil), Szymon Miczek (Polònia), Manuel Ramminger (Àustria), Maria Rubio (València), Ismael Sempere (Alacant), Judith Sanz (Soria), Glòria Vindel (València) i Clelia Zoccatelli (Itàlia).