La Fundació Gadea per la Ciència es presenta al Jardí Botànic de la Universitat de València

  • Gabinet de la Rectora
  • 15 d’abril de 2019
 
Taula inaugural (de esquerra a dreta): Juan Luís Arsuaga, José Antonio Gutiérrez Fuentes, Mª Vicenta Mestre, Francisco Mora Más i Andrés García Reche
Taula inaugural (de esquerra a dreta): Juan Luís Arsuaga, José Antonio Gutiérrez Fuentes, Mª Vicenta Mestre, Francisco Mora Más i Andrés García Reche

Durant la seua presentació a la Universitat de València, la Fundació Gadea ha ressaltat la importància que la ciència protagonitze la història com un servei i un dret imprescindible. La rectora de la UV ha fet una crida a les entitats polítiques perquè subscriguen un Pacte per la Ciència, garantint un sistema de R+D+i que done resposta a les necessitats de la societat futura

La Fundació Gadea per la Ciència, el major lobby de científics d'Europa, ha destacat la necessitat que els científics i investigadors treballen units i en col·laboració amb diferents disciplines per una ciència en favor del ciutadà durant el balanç de la situació de la Ciència a Espanya i la Comunitat Valenciana que ha fet aquest matí en la Universitat de València (UV).

La rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre Escrivá, ha llançat “una crida a la col·laboració als actors socials que fan possible la ciència”, com les universitats, les fundacions, les organitzacions socials i les empreses. També ha destacat la necessitat de treballar conjuntament des de les universitats i els organismes de recerca i ha posat en relleu el paper de la Fundació Gadea per la Ciència, com un “agent clau, catalitzador d'esforços, però també de reflexions, il·lusions i projectes”. Així mateix, la rectora ha reclamat als candidats i candidates a les pròximes eleccions un Pacte per la Ciència amb l'objectiu de “comptar amb un sistema de R+D+i que done resposta a les necessitats de la societat del futur”.

Per a Andrés García Reche, professor d'Economia Aplicada de la UV i vicepresident executiu de l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI), el missatge és clar: “un país és el que és la seua comunitat científica”.

Segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el pes de la Comunitat Valenciana en la inversió en R+D nacional representa el 0,99% del PIB regional, la qual cosa equival a 1.080,4 milions d'euros. A pesar que aquesta xifra suposa un increment del 4,1% respecte a l'any anterior, aquesta taxa segueix estant per davall de la mitjana d'Espanya en despesa en R+D, que l'any 2017 se situava en l'1,2%, quasi tres dècimes per damunt.

Durant l'últim exercici, el sector privat i les universitats van aportar més de sis euros de cada deu euros al sistema de R+D+i regional, mentre que l'esforç econòmic de l'Administració Pública solament va representar el 9%, és a dir, 126.286 euros. En canvi, a nivell nacional, aquesta quota és una de les més significatives, ja que se situa dins del TOP 5 i hi ha 13 comunitats autònomes que van rebre menys finançament.     

A la Comunitat Valenciana, l'esforç empresarial privat i de les universitats en R+D suposa el 66% del total, mentre que les Administracions Públiques solament aporten el 9%.

Segons José Antonio Gutiérrez Fuentes, director de la Fundació Gadea, “la fundació naix, precisament, per a influir en el desenvolupament d'una ciència competitiva en favor dels ciutadans”. En aquesta línia, Juan Luis Arsuaga, president de la FGC, considera que “la ciència ha de ser protagonista de la història i els científics participar en el debat. Volem ser agents socials i formar part dels debats socials”.

La trobada ha sigut inaugurada per la rectora María Vicenta Mestre Escrivá; Francisco Mora Mas, rector de la UPV; José Pío Beltrán Porter, coordinador institucional de la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana; Juan Luis Arsuaga, president de la Fundació Gadea, i José Antonio Gutiérrez Fuentes, director de la Fundació Gadea.

A més de la presentació, s'ha celebrat un debat moderat pel director de l'Institut de Ciència Molecular de la UV (ICMol), Eugenio Coronado, en el qual han participat Isabel Fariñas (catedràtica de Biologia Cel·lular de la UV), José Capmany (catedràtic de Fotònica de la UPV), Javier Martí (director del Centre de Tecnologia Nanofotònica de la UPV), Antonio Pich (catedràtic de Física Teòrica de la UV), Salvador Martínez (director de l'Institut  de Neurociències d'Alacant), Josefina Bueno (directora general d'Universitat, Recerca i Ciència de la Generalitat Valenciana), Andrés García Reche (vicepresident de l'AVI) i Javier Quesada (catedràtic d'Anàlisi Econòmica i professor investigador de l'Ivie).

Imatges:

Arxivat en: