Inauguració de Congrés Internacional Euro 2018

  • Gabinet de Premsa
  • 8 de juliol de 2018
 
Euro 2018

La 29 edició del Congrés Internacional Euro 2018 en investigació operativa, organitzat conjuntament entre la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV), s’ha inaugurat aquest diumenge 8 de juliol a la sala Nexus de la UPV.

L’acte ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, que ha estat acompanya a la taula presidencial pel rector de la UPV, Francisco Mora, pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, per la presidenta del congrés, Greet Vanden, i el president de la Societat d’Estadística i Investigació Operativa, Emilio Carrizosa. A més, han estat presents el coorganitzador per part de la UV, Ramón Álvarez-Valdés, i per part de la UPV, Rubén Ruiz.

A les seues paraules, la rectora Mª Vicenta Mestre ha afirmat que ‘és un orgull poder inaugurar aquest congrés Euro 2018 i done la més cordial benvinguda a totes i tots els participants’. ‘La Universitat de València és una universitat moderna, oberta al món, i orgullosa d'albergar el 29è Congrés d'Euro 2018, un congrés de prestigi organitzat per l'Association of European Operational Research Societies, que inclou totes les societats nacionals d'investigació operativa, un total de 32 organitzacions’, ha conclòs Mestre.

Per la seua part, el president Ximo Puig ha recalcat la importància de la investigació operativa en el dia a dia. ‘La vostra investigació pensa en el canvi climàtic, en l'optimització productiva, en la seguretat de les carreteres i del transport aeri, en l'organització de processos en centres hospitalaris, o en l'avaluació de les inversions públiques’, ha manifestat Puig.

Prop de 2.500 experts en investigació operativa, procedents de 77 països, es reuneixen a València a partir d’aquest diumenge, i fins al dimecres 11, per a abordar els últims avanços de la disciplina. Serà en el marc del Congrés Internacional Euro 2018, organitzat conjuntament per la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València.

La investigació operativa es troba en la frontera entre les matemàtiques, l’enginyeria, la informàtica i l’economia, entre altres àrees, i s’encarrega d’aplicar mètodes complexos d’optimització a la resolució de problemes que sorgeixen en la gestió de grans sistemes en diversos àmbits, tals com la indústria, l’economia, el comerç o la salut, entre molts altres.

Durant el congrés s’analitzarà l’optimització de la cadena de subministrament, la logística i el transport, la producció, els inventaris, la gestió de la qualitat, finances i vendes, entre molts uns altres temes.

També es parlarà sobre l’aplicació de la investigació operativa per a la gestió eficient de grans infraestructures, com a ports o aeroports; la seua importància per a millorar la producció industrial; o, ja en l’àmbit de la salut, optimitzar els horaris de quiròfans o la gestió del personal mèdic dels centres hospitalaris.

“La importància de l’Euro 2018 rau en la quantitat d’investigadors, experts de 77 països, que treballaran tant en una cinquantena de sessions en paral·lel com en sessions plenàries amb la participació de figures tan destacades com amb la rectora del MIT, Cynthia Barnhart, experta mundial en logística de transport aeri”, explica Ramón Álvarez-Valdés, catedràtic d’Estadística i Investigació Operativa de la Facultat de Ciències Matemàtiques de la Universitat de València i co-organitzador del congrés.

La primera edició d’aquesta trobada es va celebrar en 1975. Des de llavors, s’han desenvolupat 28 edicions d'aquest congrés –el de València serà la 29– i Euro 2018 s’ha consolidat com la “via idònia” per a establir noves col·laboracions entre grups de recerca de tot el món.

Women in science, dilluns amb la rectora del MIT

En el marc d’aquesta trobada, se celebrarà a més la primera edició de Women in Science, un esdeveniment que posa el focus en les dones científiques i en la seua història al llarg del temps. Serà el dilluns, a les 17:45, també al saló d’actes de l’edifici Nexus.

Women in Science comptarà amb unes ponents d’excepció: Cynthia Barnhart, rectora del MIT i professora d’Enginyeria de la Fundació Ford; Elena Fernández, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya; Nuria Oliver directora de Data Science Research en Vodafone -per streaming-; i Maria Gracia Speranza, presidenta de la Federació Internacional d'Investigació Operativa (IFORS, en les seues sigles en anglès) i professora de la Universitat de Brescia.

Totes elles explicaran les seues experiències en el marc d’aquesta xarrada denominada ‘El paper de la dona en Ciència i Tecnologia: passat, present i futur’.

Així mateix, durant aquest esdeveniment hi haurà una exhibició fotogràfica que destacarà a les dones més importants en el sector de la ciència i de la tecnologia a través de la història. L'exposició està organitzada per David Ibáñez i Nuria Carrasco, president i secretària respectivament de l'Associació de Tecnologia i Ciència de Bétera (ASSTEC).

Més informació: