La iniciativa ‘Sabers tentaculars’ de la Mostra art públic contribueix a la formació de públics actius i amb pensament crític

  • Servei d'Informació i Dinamització - Blasco Ibáñez
  • 19 de novembre de 2021
 
Estudiants observant 'Exhumación 1' de Miquel García / M. Lorenzo
Estudiants observant 'Exhumación 1' de Miquel García / M. Lorenzo

Estudiants de la Universitat de València han participat en Sabers tentaculars, un projecte de mediació artística, emmarcat en la XXIV edició de la Mostra art públic / universitat pública, que combina formació en art contemporani i metodologies de participació ciutadana. L'objectiu és afavorir “la creació d’un públic actiu amb capacitat de desenvolupar un pensament crític” segons ha explicat Alba Braza, comissària de la Mostra i responsable de la mediació.

La vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius, Adela Valero, ha destacat que Sabers tentaculars contribueix a crear “un estudiantat crític, amb principis i valors, una de les missions fonamentals de la Universitat de València”. És una iniciativa de formació paral·lela que es converteix en un “punt de trobada que té com a actors el foment de l’esperit crític entre l’estudiantat de la Universitat, l’art contemporani i com a eix conductor les problemàtiques del món actual”, ha assegurat.

Sabers tentaculars ha reunit dos grups d’estudiants universitaris als dos campus on s’ha activat la Mostra enguany: Burjassot i Blasco Ibáñez. Durant diverses sessions, desenvolupades durant els mesos d’octubre i novembre, aquests estudiants s’han acostat a les relacions entre disciplines presents en l’art actual, han visitat les obres i han dialogat amb artistes. Segons ha explicat Alba Braza, a l’estudiantat li ha resultat molt motivador tenir l’oportunitat de conversar amb artistes amb “proximitat i horitzontalitat abordant qüestions artístiques des del coneixement i la seguretat que els aporta haver rebut formació i haver dedicat temps de reflexió en les sessions prèvies”. Són grups que “han participat amb molta il·lusió i han elaborat discursos i propostes interessants”, ha assegurat, i encara que solen haver reticències inicials quan s’acosten a l’art contemporani, aquests estudiants “han connectat molt bé amb les temàtiques que s’aborden en la Mostra” i han generat propostes que remetran a l’organització.

La Mostra art públic / universitat pública és una convocatòria del Vicerectorat d’Ocupació i Programes Formatius, que impulsa la Delegació d’Estudiants, organitza el Servei d’Informació i Dinamització (Sedi) i que compta amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura i Esport, així com també dels serveis i personal dels campus, que posa en contacte la comunitat universitària amb el seu entorn mitjançant la selecció d’obres artístiques, específicament projectades per a aquests espais, que converteix en detonadores d’altres sabers transversals.

En la XXIV edició, la Mostra ha estat activa al campus de Burjassot, del 4 d’octubre al 2 de novembre, i al campus de Blasco Ibáñez, del 22 d’octubre al 22 de novembre. Comissariada per Alba Braza, acull les obres de Rossi Aguilar i Andrea Siervo, Joaquín Artime, Pablo Bellot, Azahara Cerezo, Anaïs Florin, Miquel García, Sara Gurrea, Laura José, Sergio Luna, Suri Kim i Ángel Arias (SUMOK) i Pep Sales Gabarda. Onze obres de caràcter efímer que aborden temàtiques com la sostenibilitat ambiental, la memòria històrica, la diversitat sexual i les noves masculinitats, els nous models de comunicació social, l’arqueologia de les noves tecnologies i la influència dels algorismes informàtics en el món actual.