Joves valencians, europeus i refugiats protagonitzen el nou espectacle d’Escena Erasmus

  • 28 de maig de 2018
 
La Gran Final. Escena Eramus.
La Gran Final. Escena Eramus.

Joves valencians, europeus i refugiats es donaran cita en el nou espectacle del projecte teatral europeu de la Universitat de València, Escena Eramus, que s’interpretarà del 29 de maig a l’1 de juny a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau (19.30 hores). Com a novetat, el projecte Escena Eramus (Premi Europeu Carlemany de la Joventut, 2011 i Premi Talent Jove 2018) inclou ja en el seu elenc d’estudiants Erasmus i locals, persones refugiades per aprofitar el potencial creatiu i construir una Europa més integradora.

Els detalls del projecte i de la gira d’enguany s’han presentat en una roda de premsa celebrada a La Nau, en què han intervingut els vicerector de la Universitat de València Antonio Ariño (Cultura i Esport); el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, i la directora de l’espectacle i codirectora d’Escena Erasmus, Anna Marí.

La gran final és un espectacle interpretat per 16 actors i actrius d’11 nacionalitats diferents (Polònia, Alemanya, Camerun, Gàmbia, Itàlia, Síria, Eslovàquia, França, Suïssa, Colòmbia i Espanya), que demostraran sobre l’escenari que és possible treballar junts i superar les diferències. Segons ha explicat Anna Marí, La gran final, que tanca la trilogia d’espectacles sobre les migracions que Escena Erasmus va començar amb El circ de la frontera (2016) i va continuar amb La fira invisible (2017), és un espectacle en clau de comèdia ambientat en 2038. La selecció de futbol europea participa per primera vegada en la gran final d’un Mundial. Amb aquest teló de fons, Escena Erasmus imagina la UE que haurem estat capaços de crear.

Tant Antonio Ariño com el diputat Xavier Rius han manifestat “la gran satisfacció” que suposa per les dues institucions donar suport a un projecte que destaca per la seua “singularitat cultural”. En aquesta línia el vicerector ha afegit que Escena Erasmus de la Universitat de València “és un exemple de mediació cultural i social de l’Europa que desitgem”.

La incorporació de persones refugiades a l’espectacle ha estat possible gràcies al fet que Escena Erasmus, a través de la Fundació General de la Universitat, ha estat distingit en l’última convocatòria d’ajudes del Programa Erasmus+ de la Unió Europea. Aquesta mateixa acció d’incorporar refugiats en els espectacles es traslladarà als grups Escena Erasmus de les universitats de Pàdua (Itàlia) i  Marburg (Alemanya) coordinades des de la Universitat de València. Per a la selecció dels quatre actors refugiats d’aquest muntatge, Escena Erasmus ha signat un conveni de col·laboració amb la seu de CEAR-PV (la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat-País Valencià).

‘Las pequeñas Europas’ és un programa cultural posat en marxa per Escena Erasmus (Vicerectorat de Cultura i Esports, i Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació) i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València amb el suport de la Fundació General de la Universitat de València,  per establir ponts de diàleg entre les realitats locals valencianes i les ciutats europees representades pels actors i actrius. A més del teatre, en cada municipi s’organitzen diverses activitats en què es potencia la trobada intercultural, la reflexió sobre la forma de ser europeus i diferents actes amb col·lectius locals. La gira té el patrocini del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València   i la col·laboració de la Fundació SGAE, l’IVAJ i CEAR-PV.

L’espectacle d’enguany visitarà 13 pobles i ciutats de la província de València: Alaquàs, Bonrepòs i Mirambell, Xella, Alcúdia de Crespins, Almoines, Iàtova, Salem, Benifaió, Caudete de las Fuentes,  Carrícola, Ontinyent i Gandia.

L’espectacle està dirigit per Anna Marí amb textos escrits a propòsit per destacats dramaturgs de l’escena valenciana: Guadalupe Sáez, Mafalda Bellido, Maribel Bayona, Javier Sahuquillo, Adrián Novella i Daniel Tormo. L’espectacle està protagonitzat per: Jordi Barrachina (Ibi, l’Alcoià) Oktawia Bogusz (Łódź, Polònia), Clary Campbell Deschepper (Camerun), Momodou Dibba (Farafenni, Gàmbia), Anastasia Fabbri (Rímini, Itàlia), Maria Ferri (la Pobla del Duc, la Vall d’Albaida), Samar Hammadeh (Damasc, Síria), Carina Ketzmerick (Dresden, Alemanya), Natália Kimličková (Považská Bystrica, Eslovàquia), Muriel de Palma (Chaville, França), Mar Picher (Alcoi, l’Alcoià) Marta Pindych (Częstochowa, Polònia), Pablo Pla (València, l’Horta) Raphaël Porret (Lussery-Villars, Suïssa), Edward Quintana (Armènia-Quindío, Colòmbia) i Filippo Stella (La Spezia, Itàlia).

Més informació:

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies