La Nau, seu del Festival del Llibre SINDOKMA

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 28 d’octubre de 2019
 
Darrera edició de SINDOKMA a La Nau.
Darrera edició de SINDOKMA a La Nau.

El Festival del Llibre SINDOKMA –coorganitzat per MAKMA, el Vicerectorat de Cultura i Esport, l’Associació de Professionals per a l’Acció Cultural Contemporània (APACC) i la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport- ha celebrat enguany la seua quarta edició i ha tingut lloc a La Nau, del 24 al 27 d’octubre. Aquest festival s’ha convertit en una trobada de referència per al sector del llibre, mitjançant la presència d’editorials independents, segells d’edició contemporània i llibres d’artista del mapa cultural nacional i internacional.

La imatge creativa d’aquesta edició ha sigut realitzada per Ana R. Leiva (València, 1969), en qualitat d’artista convidada. D’aquesta manera, el festival ha pretés continuar confirmant la tasca i el talent artístic radicat i solidificat a la Comunitat Valenciana, tal com va procurar en la seua edició de 2018 –que va tenir com a autor el dissenyador i artista Fernando García del Real–.

45 expositors

SINDOKMA Festival del Llibre ha comptat amb la participació de 45 expositors de la Comunitat Valenciana i de ciutats com Madrid, Bilbao, Conca, Albacete, Gijón, Oviedo o Toledo, així com segells italians i eslovens, a través de dues seccions: Específics i Heterodoxos i VABOOK. La primera agrupa editorials independents, i comptarà amb la presència d’Aurora Dorada Ediciones, Barlin Libros, Canibaal, Concreta, Contrabando, Colección Científicos, DXI Publications, Editorial Pez de Plata, El Doctor Sax, Edicions Intrépidas, El Nadir, Huso Editorial, JPM, Es Pop, Huerga i Fierro, Lastura Ediciones, MAKMA Ediciones, Malinc, Reediciones Anómalas, Trama y Fondo, Vaso Roto i Versos y Trazos.

Per la seua banda, en la secció VABOOK, que concita la presència de segells d’edició contemporània i llibre d’artista, han participat artistes com Ángel Cajal, Arze&De la Cage,  Endika Basaguren, Francesca Ricci, Iván Araujo i Victoria Santesmases; igual que segells, col·lectius, museus i institucions com l’EASD i la UPV, Edición Ilimitada, Edit&Co., El Caballero de la Blanca Luna, El Museo del Ruso de Alarcón, Doce Islas, Falla Corona, Handshake, Tapas Duras, Lumen, Lalata, Papel Engomado, Per(r)ucho i el Sporting Club de les Lletres.

25 activitats

SINDOKMA ha presentat una àmplia programació de taules redones, activitats i tallers infantils, que es duran a terme al Claustre i a l’Aula Magna. 

SINDOKMA ha acollit d’aquesta manera, 25 propostes, que transiten des de la ‘Política d’adquisicions de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu’ –amb la presència de la seua cap de serveis Eva Ferriols–; el projecte ‘Biblioteca en paral·lel’, d’Engomado Editoras y Papel Engomado; la iniciativa sense ànim de lucre VALÈNCIA LEE; fins als #DesayunosMAKMA sobre ‘Llibres que s’escolten’, amb la presència de l’editor Alberto Haller, l’editorial del qual, Barlin Libros, ha sigut recentment premiada per la Generalitat Valenciana amb el Llibre Millor Editat de 2018 (Electroshock. Edició Integral) –una publicació sobre la qual es reflexionarà en el festival–.

Així mateix, el dissabte 26 d’octubre a les 20.15 h, el director de cinema asturià Ramón Luis Bande ha presentat el llibre Cuaderno de la Revolución (Editorial Pez de Plata), una aproximació i adaptació de la seua pel·lícula més recent, Cantares de la Revolución –premiat documental musical sobre la Revolució d’Astúries de 1934, protagonitzat pel músic Nacho Vegas–.

MiniSINDOKMA

El programa d’activitats es completa amb la secció miniSINDOKMA, en què, durant el cap de setmana, l’acadèmia de pintura Pinta València desenvoluparà el taller continu ‘Dibuixos i lletres’, igual que, el diumenge 27 a les 12.00, l’escriptora i editora eslovena Barbara Pregelj s'ha encarregat de dur a cap el contacontes L’anell màgic (Editorial Malinc), de Peter Sventina.

Exposició ‘Llibres objecte, eines d’art’

Igualment, l’Associació Nous Comportaments Artístics (ANCA) s'ha exposat al claustre i al deambulatori de la Nau ‘Llibres objecte, eines d’art’, una mostra de peces originals de caràcter escultòric, comissariada per l’artista Francesc González, en què, des de diverses maneres de concebre’s, el llibre es converteix en el principal protagonista.