Teledetecció, IA i Big Data per reduir el consum d’aigua i fertilitzants en les plantacions espanyoles

  • Parc Científic
  • 11 de febrer de 2021
 
José A. Sobrino
José A. Sobrino

El projecte MORERA, que compta amb finançament del programa Missions CDTI (Pla Estatal R+D+I), crearà un servei personalitzat de recomanació agrícola basat en imatges de satèl·lit i Intel·ligència Artificial orientat a optimitzar l’ús d’aigua i fertilitzants en les plantacions espanyoles. Liderat per l’empresa Thales Alenia Space-Espanya, la iniciativa té com a Investigador Principal el catedràtic de Física de la Terra José Antonio Sobrino, investigador de l’Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València.

Mitjançant l’ús de noves tècniques d’Intel·ligència Artificial (IA) aplicades a la teledetecció i a l’anàlisi de dades, el sistema desenvoluparà un mètode de recomanació de reg, a nivell de parcel·la, que permetrà als agricultors reduir l’aigua emprada tant en cultius anuals com en perennes; un servei d’agricultura de precisió a baix cost destinat a millorar i potenciar la indústria agrícola espanyola.

Partint d’una nova família d’instruments compactes amb òptica Freeform de precisió nanomètrica, el sistema integrarà dades de múltiples fonts, entre aquestes AEMET o el sistema europeu d’Observació de la Terra COPERNICUS. Aquests nous instruments, miniaturitzats per a la teledetecció en totes les bandes –començant per l’infraroig tèrmic–, calcularan l’evapotranspiració del cultiu i l’estrès hídric, proporcionaran una mesura periòdica de l’estat dels cultius i oferiran recomanacions personalitzades de fertirrigació en escenaris de reg deficitari, així com previsions de rendiment de collita. Tot això, basat en algoritmes d’IA i Big Data. Aquest innovador concepte integrat suposa un avanç que dóna resposta a les necessitats de gestió de recursos del sector en el context de canvi climàtic.

MORERA (‘Monitorització i Recomanacions per a la Millora del Rendiment Agrícola’), que veurà la llum en 2023, respon a un dels reptes de la convocatòria ‘Missions Ciència i Innovació’ de suport a grans iniciatives estratègiques d’R+D+I en col·laboració publicoprivada i destinades a resoldre desafiaments de sectors productius crítics per a l’economia espanyola. A través de projectes com MORERA, el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI-Ministeri Ciència i Innovació) busca solucions per al desenvolupament d’un sector alimentari més sostenible mitjançant l’ús de tecnologies innovadores.

El projecte, que compta amb un pressupost de 5 M€, aproximadament, abasta tota la cadena de valor amb un consorci format per socis tecnològics (LIDAX, TWOPTICS), experts en sistemes (Thales Alenia) i usuaris finals agrícoles (TEPRO), a més de diferents centres d’Investigació d’excel·lència internacional, com l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), l’Institut d’Agricultura Sostenible (IAS-CSIC) i l’Image Processing Laboratory (LPI) de la Universitat de València, el representant al consorci –el catedràtic de Física de la Terra i Premi Jaume i de Protecció de el Medi Ambient José Antonio Sobrino– actua com a Investigador Principal d’aquest projecte liderat per la companyia Thales Alenia a Espanya.