Una recerca destaca la profunditat dels vincles entre ONGD i associacions d’immigrants

  • Unitat de Suport als Instituts Tarongers
  • 8 de novembre de 2018
 
Joan Lacomba
Joan Lacomba.

Una recerca, dirigida pel professor del Departament de Treball Social de la Universitat de València i investigador de l’Institut de Drets Humans (IDH-UV) Joan Lacomba, destaca l’amplitud i la profunditat dels vincles entre les Organitzacions No Governamentals de Desenvolupament (ONGD) i les associacions d’immigrants. Els resultats de la recerca, finançada pel Ministeri d’Economia i Competitivitat i Feder, es presenten aquest divendres 9 de novembre.

Les conclusions del projecte de recerca es presentaran en el marc de la jornada Societat civil i desenvolupament, ONGD i associacions d’immigrants en cooperació, que tindrà lloc al Saló d’Actes de la Facultat de Ciències Socials, el 9 de novembre a les 10:30 hores. El projecte té com a objectiu fonamental “fer visibles els vincles entre les ONGD i les associacions d’immigrants com a principals actors de la cooperació al desenvolupament i l’atenció a la població immigrant en el nostre país, així com analitzar els canvis ocorreguts en el si de les organitzacions”, segons explica Joan Lacomba, investigador principal. Junt amb ell han participat en el projecte Isabel Royo (UV), Massimo Alessandra (UV), María José Barbé (UV), Isolda Perelló (UV), Carolina Tovar (UV), Alexis Cloquell (UCV), Mourad Aboussi (UGR) i Jesús Sanz (UCM).

En el projecte s’ha enquestat una mostra representativa de les més de dues mil ONGD inscrites en el registre de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID), constituïda per un total de 332 entitats repartides per les diverses comunitats autònomes. D’entre aquestes ONGD, un 36% han manifestat mantindre relacions de col·laboració de diferent tipus amb associacions d’immigrants; de les quals un 47% van afirmar que aquesta relació havia sigut formal i continuada, que es va desenvolupar fonamentalment entre els anys 2012 i 2015 (en un 48% dels casos) i que es va iniciar a instàncies d’ambdues parts (en el 52% dels casos). 

Aquesta relació significativa entre ONGD i associacions d’immigrants, que assoliria poc més d’un terç de les ONGD, es concretaria particularment en la participació de les associacions en activitats organitzades per les ONGD (13%), la col·laboració en projectes (12%), la participació de les ONGD en activitats de les associacions d’immigrants (12%) i l’organització d’activitats conjuntes (11%), però també en la prestació d’assessorament tècnic o formació a les associacions (9%) i, en menor mesura, la cessió d’espai o el suport per a la seua creació. Aquesta relació va ser valorada com a positiva per part de les ONGD en el 61% dels casos i com a molt positiva en el 37%. Així mateix, en un 59% dels casos les ONGD declaren participar en fòrums, plataformes o xarxes on també es troben associacions d’immigrants. En l’enquesta també es va preguntar per la presència de persones d’altres països en les ONGD, a la qual cosa van respondre afirmativament el 70% de les entitats, manifestant que aquestes persones participaven en l’ONGD com a voluntaris (en el 41% dels casos), però també com a tècnics (21%) o com a membres de la junta directiva (17%).

Joan Lacomba és professor titular del Departament de Treball Social de la Universitat de València. Doctor en Sociologia, les seues recerques s’han centrat en el camp de les migracions i els seus vincles amb el desenvolupament, el paper de les diàspores i les organitzacions dels migrants, matèries en les quals ha publicat diversos llibres i articles i ha dirigit dos projectes de recerca R+D+I.

L’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV) ha posat en marxa l’any 2018 un ampli programa d’activitats, coincidint amb la celebració del setanta aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Creat l’any 2005, l’IDH-UV forma part del projecte Consolider en el qual participen dotze grups de recerca de diverses universitats espanyoles, coordinat per l’Institut de Drets Humans Bartolomé de las Casas de la Universitat Carles III de Madrid.

Més informació: