La Universitat reivindica el paper de la dona en la ciència en la II Nit Europea de la Investigació

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 28 de setembre de 2018
 
Inauguració de 'Viu la plaça de la ciència', aquest divendres per la vesprada.
Inauguració de 'Viu la plaça de la ciència', aquest divendres per la vesprada.

Tallers per a estudiantat de Primària, Secundària i Batxillerat; l’espectacle «Científiques i artistes», on es reivindica el paper de les dones en la investigació; o visites guiades a la Casa de la Ciència del CSIC, el Jardí Botànic o els frescos de l’església de Sant Nicolau. Foren algunes de les activitats de la II Nit Europea de la Investigació, celebrat divendres 28 de setembre a la Plaça de l’Ajuntament de València.

L’acte, amb el lema Viu la plaça de la ciència, va estar organitzat per set institucions i entitats científiques d’àmbit valencià, entre elles la Universitat de València, i se celebra amb motiu de l’European Researchers Night, un projecte de la Comissió Europea per a acostar a la ciutadania la part més humana de la recerca i que té lloc en 300 ciutats de tot el continent. Totes les activitats han estat obertes al públic, sense inscripció prèvia.

En la inauguració de Viu la plaça de la ciència - II Nit Europea de la Investigació, la investigadora de la Universitat de València i d’INCLIVA Anna Lluch va remarcar l'ambient festiu, "on investigadores i investigadors es troben amb la gent, per a mostrar que la ciència la fan persones". En l'acte també va estar la vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València, María Dolores Real, qui va insistir en acostar la ciència a les persones i la importància del paper de la dona en la investigació. Per la seua banda, el vicerector d'Investigació de la Universitat, Carlos Hermenegildo, va recordar la necessitat de "visibilitzar la ciència feta per dones i també aquells camps on les dones no són visibles".

Els tallers, de temàtica variada i dirigits a estudiantat de Primària, Secundària i Batxillerat, han sigut realitzats per personal investigador de les institucions que hi han participat. Així, per part de la Universitat de València, un taller ha descobert com contamina la llum, de la mà de Joaquín Baixeras (Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva), Enric Marco (Departament d’Astronomia i Astrofísica) i Àngel Morales (Departament de Química Analítica). També, amb Elena Estrelles, conservadora del banc de llavors del Jardí Botànic i Isabel Martínez i Carmen Mansanet (biòlogues col·laboradores), s'ha pogut conéixer un banc de llavors. Alejandra Soriano, María González, Raquel Galián i Alicia Forment, investigadores de l’Institut de Ciència Molecular de la UV, han explicat a xiquetes i xiquets com fabricar blandiblú.

Uns altres tallers han sigut com aprendre a extraure el propi ADN, observar els microorganismes, conéixer la mosca del vinagre, gaudir del taller Soundcool, aprendre els secrets del funcionament d’un port o de la construcció de ponts, saber més de l’accelerador de partícules, així com identificar els productes químics presents en el dia a dia.

Simultàniament als tallers, s'ha desplegat l’activitat «el Mur de la Ciència», un llibre de signatures on s'ha recollit en format de vídeo l’opinió de les persones assistents sobre la importància de la ciència. Finalitzats els tallers, s'ha projectat el vídeo «Observant l’Univers amb ones gravitacionals», realitzat per l’equip d’investigació de la Universitat de València que forma part de la col·laboració LIGO-Virgo.

A les 20.30 ha començat l’espectacle «Científiques i artistes», el qual inclou una sèrie de monòlegs i actuacions. L’espectacle mostra conceptes científics molt diversos com la qualitat i la salut visual, els aliments transgènics, les connexions neuronals del cervell humà, el càncer colorectal, la vida a Oceania i els acceleradors i col·lisionadors de partícules.

La vetlada també ha reivindicat el paper del les dones en la ciència i la importància de la inclusió de la perspectiva de gènere en la recerca, ha analitzat les pseudociències i ha clos amb la iniciativa «Ciència al parlament», o com reforçar l’assessorament científic en la presa de decisions polítiques.

La presentació de l’espectacle ha sigut per Ana Peiró i Mariano Collantes, finalistes de Famelab, i també  han participat Jose Miguel Mulet, María de la Iglesia Vaya, Maria Carmen García Doménech, Mariola Penadés, Llúcia Martínez, Manuel Souto, Alberto Aparici, Gloria Ribas, Ignacio Crespo i Carlos Manuel Cuesta Díaz.

La II Nit Europea de la Investigació ha estat organitzada per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de València, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), l’Institut d’Investigació Sanitària (INCLIVA), la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat de València (UV) i l’empresa del Parc Científic de la Universitat Miguel Hernàndez d’Elx El Caleidoscopio, i s'emmarca en la Nit Europea de la Investigació Valenciana.

 

Visites guiades i portes obertes

A més, hui s'han celebrat a València unes altres activitats dins de Viu la plaça de la ciència. Així, entre les 16.30 i les 18.00 hores hi ha hagut visites guiades a Sant Nicolau, on s'han pogut contemplar els frescos de l’església i s'ha explicat el seu procés de restauració per part dels investigadors de la UPV. En el mateix horari també s'ha pogut gaudir la jornada de portes obertes del Jardí Botànic de la UV.

Entre les 17.00 i les 19.00 hores, la Casa de la Ciència del CSIC ha celebrat una jornada de portes obertes i s'ha visitat la seua exposició permanent, una col·lecció formada per milers d’exemples de calcs i làmines corresponents a l’art rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica, testimoni històric de les primeres manifestacions artístiques de la Humanitat.

 

Pots consultar el programa d’activitats ací.

Imatges: