La UV impulsa un programa de suport a les dones universitàries afganeses

  • Gabinet de la Rectora
  • 25 d’agost de 2021
 
Imagen de la noticia
Imatge: Gervasio Sánchez. Del llibre de Gervasio Sánchez i Mónica Bernabé 'Mujeres en Afganistán'

Davant la presa de poder de l'Afganistan per les tropes talibanes, la Universitat de València, a iniciativa de la seva Facultat de Dret i el seu Institut de Drets Humans, ha realitzat una crida a la comunitat universitària espanyola per evitar 'la pèrdua d'oportunitats de formació, la més poderosa palanca per a la igualtat de drets de les dones 'que és l'educació. Així, la Universitat de València està treballant en el desenvolupament d'un programa de suport a les dones universitàries afganeses que requereix de la col·laboració de les universitats i autoritats espanyoles.

A través d'una crida a la comunitat universitària espanyola, la proposta de la Universitat de València és el desenvolupament de programes propis d'incorporació d'alumnes i professores universitàries afganeses a les universitats espanyoles.

Aquests programes s'emmarcarien en el compromís amb el dret d'asil per raons humanitàries i en la protecció dels drets de les persones més vulnerables, i requeririen de la col·laboració de les autoritats locals, autonòmiques i estatals per garantir la seva residència.

Des de la Universitat de València (UV) el programa està liderat per la Facultat de Dret i l'Institut de Drets Humans (IDH), en un equip compost pel senador Javier de Lucas, catedràtic de Filosofia de el Dret de la UV; el director de l'IDH, Fernando Flores; la vicedegana de Recerca de la Facultat, Yolanda García Ruiz; i el degà, Javier Palao.

Aquest equip està en contacte amb altres universitats d'Espanya i, a través del senador Javier de Lucas, amb el govern d'Espanya.

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha contactat amb CRUE-Universitats Espanyoles i ha informat tant al President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, com als ministeris competents en universitats (Universitats i Ciència a Innovació).

Pot consultar la crida de la Universitat de València seguint aquest enllaç.

 

Suport a estudiantes

En aquest programa, cadascuna de les universitats participants oferiria un nombre concret de places en les diverses titulacions que imparteix, preferentment en aquelles en les quals la docència s'imparteix en anglès.

Per al desenvolupament d'aquest programa de suport es requereix de la col·laboració del govern d'Espanya, especialment, el Ministeri d'Universitats, però també els d'Interior, Justícia, Inclusió, Seguretat Social i Migracions, i Drets Socials, per garantir la tramitació d'asil a Espanya, per a això es comptarà amb els col·legis d'advocats que se sumen a aquesta iniciativa.

En aquest programa, cada universitat acordaria amb la seva comunitat autònoma l'abonament dels costos de matrícula, i assumiria els costos acadèmics addicionals de la incorporació (material d'estudi, equipament informàtic, etc.) i desenvoluparia plans concrets de tutorització.

 

Programa per a professores

Pel que fa a les professores, les universitats participants facilitarien instal·lacions i mitjans per al desenvolupament de l'activitat acadèmica, incorporant-les a grups de recerca i dissenyant programes d'aprenentatge de l'idioma oficial de la institució.

Les universitats gestionarien amb administracions autonòmiques i locals els programes d'allotjament i manutenció.

Per al desenvolupament d'aquest programa, que suposa una gran complexitat, es requeriria que les autoritats polítiques negocien amb el nou govern afganès l'eixida d'aquelles dones universitàries que es vulguen incorporar a aquest programa.