Vela, piragüisme i windsurf: activitats aquàtiques que agraden en estiu

  • Servei d'Esports
  • 29 de maig de 2018
 
Campionat d'Espanya de Vela.
Campionat d'Espanya de Vela.

Practicar exercici, mantindre’s en forma i divertir-se. Aquest és l’objectiu que persegueix, majoritàriament, l’alumnat que s’apunta a les activitats aquàtiques que ofereix el Servei d’Educació Física i Esports de la Universitat de València (SEFUV) durant tot l’any, però, sobretot, quan arriba la calor. Resulta apetible perquè, a més d’afavorir l’activitat física, són propostes que es practiquen en grup, lleven l’estrés i es converteixen en noves i refrescants experiències.

Vela, piragüisme i windsurf són els tres esports que conformen l’oferta aquàtica per a aquest estiu i que, d’alguna manera, completen el curs que s’ha desenvolupat entre octubre i maig; si bé, les tres disciplines disposen de classes per a tots els nivells des de la iniciació.

Es tracta de cursos adreçats tant a la comunitat universitària com a la societat en general a través de la targeta esportiva. Per a inscriure-s’hi només cal entrar en la pàgina web del SEFUV (https://www.uv.es/sef) i accedir a l’AUTOMATRÍCULA. En tots els casos, l’alumne o l’alumna únicament ha d’aportar la roba esportiva adequada per a la pràctica de cada esport, la resta dels equipaments es faciliten des dels cursos.

Juan Calvo és el professor de l’Escola de Vela de la Universitat de València, que ha debutat enguany amb tal acceptació que ha hagut de perllongar l’activitat fins a juny. “Molta gent volia continuar, així que hem obert l’Escola també en estiu”, apunta. Les classes s’imparteixen els dijous, de 14:30 a 17:30 hores, a l’Escola Municipal de Vela, situada a La Marina de València del port, i hi ha disponible una vintena de places.

“A l’Escola ens trobem amb diferents nivells: des dels qui ja poden navegar sols en el vaixell fins als qui naveguen en vaixells col·lectius”, diu Juan Calvo, qui destaca el “treball en equip” de les tripulacions, sempre necessari per a aprendre més. “Ací venim a aprendre i a gaudir del mar, un recurs que tenim al costat i que no explotem. Coneixem el vent, com canvia i què podem fer amb el vaixell davant els viratges, la qual cosa després ens donarà autonomia per a anar a la platja i navegar amb catamarà, per exemple”, explica. Al cap i a la fi es tracta de gaudir, no?, i si és en estiu, millor.

La Universitat de València compta a més amb un equip de vela que competeix en els diferents campionats universitaris: l’autonòmic (CADU) i el nacional (CEU); i en 2018 ha estata seu organitzadora per segon any del Campionat d’Espanya Universitari que es va celebrar al Reial Club Nàutic de Calp en maig.

Al Perelló, en piragua
El piragüisme és un altre dels esports aquàtics que el SEFUV ofereix tot l’any des de fa dues dècades. Aquest estiu el curs estarà obert els tres primers divendres de juny, de 18 a 19:30 hores, i es desenvoluparà entre les platges del Perellonet i del Perelló. “Ens reunim a la base nàutica del Perellonet i des d’ací ens anem movent entre les dues platges fent travessies”, explica el professor, Jorge Bermell.

En el nivell d’iniciació a la piragua, l’alumnat aprén tècniques bàsiques per a navegar: són moviments cap a avant i cap a arrere, en lateral i en circular, i sobretot per a mantindre l’equilibri. “Sabent açò, ja es pot navegar en caiac”, afirma Bermell, per a qui el piragüisme és un dels esports més atractius per la seua “riquesa de moviments, l’autonomia que atorga manejar la piragua, trobar el punt d’equilibri, el to muscular que exigeix l’activitat, el medi natural en el qual es practica -que malgrat ser l’aquàtic no et banyes necessàriament- i compartir la diversió i els assoliments en grup”.

Tal és així que l’últim diumenge de juliol, professorat i alumnat assisteixen com a voluntaris a la tradicional travessia nadant del port de València per a ajudar amb els seus caiacs als nadadors que ho necessiten.

El windsurf i com controlar la vela dins de l’aigua
La tercera de les activitats aquàtiques per a aquest estiu és el windsurf, que imparteix el surfista César García en la platja del Saler. Serà en juliol, en dos torns: dilluns i dimecres, i dimarts i dijous, en un horari inicial de 18 a 19 hores, si bé l’alumnat pot personalitzar-ho d’acord amb el professor.

El windsurf és una altra de les grans opcions per a escapar de la rutina i l’estrés de la ciutat i l’oficina, encara que també és cert que no és dels esports més fàcils. Practicar windsurf “és difícil”, reconeix César García, encara que en el curs sempre s’ensenyen aspectes bàsics que permeten als alumnes entrar en l’aigua: “El primer dia treballem el control de la vela fora de l’aigua; el segon, realitzem equilibris amb taula dins de l’aigua; després, per grups, aprenen a moure’s en la superfície de la taula per a començar a controlar la vela; i així ja poder navegar”.

Al final, aconsegueixen anar i tornar sols sobre la taula, i fins i tot acaben duent a terme algunes maniobres, com la virada (donar la volta a la vela per darrere) o la trabujada en el cas dels més hàbils (donar la volta a la vela per davant).

Més fàcil o més difícil, la pràctica de qualsevol d’aquests tres esports és sempre un privilegi que, a través del SEFUV, està a l’abast de tot el món, universitari o no, durant tot l’any i, per descomptat, també en estiu.

 

Més informació: