L’Agència Valenciana de la Innovació renova les Unitats Científiques d’Innovació Empresarial a l’IFIC i l’ICMOL

  • Parc Científic
  • 23 de setembre de 2022
 
imatge pcuv

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), l’instrument de la Generalitat Valenciana per coordinar la seua estratègia d’innovació continua potenciant les Unitats Científiques d’Innovació Empresarial (UCIE) de l’Institut de Ciència Molecular (ICMOL, UV) i l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, UV/CSIC), durant l’any 2022, amb la concessió de les ajudes anuals.

Aquestes ajudes, per primera vegada concedides per l’agència en concurrència competitiva, tenen com a objecte afavorir la transferència de coneixement i connectar els centres de recerca i les universitats amb els desafiaments i les necessitats del sistema productiu. Per això subvenciona diferents accions que poden ser susceptibles de cofinançament en un 60% pel Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2021-2027.

En els quatre anys d’existència, l’UCIE de l’IFIC ha promogut el desenvolupament de més de 15 projectes innovadors en col·laboració amb empreses i instituts tecnològics i de recerca de la Comunitat Valenciana. La unitat va ser creada el 2018 amb l’objectiu d’acostar els resultats de la recerca d’aquest centre a l’entorn industrial amb dues estratègies. D’una banda, apropar la investigació a les necessitats de les empreses i, de l’altra, incentivar les col·laboracions amb altres agents del sistema valencià d’R+D+i amb vista a una millora de la transferència tecnològica.

Entre aquestes tecnologies destaquen les aplicacions mèdiques de la Física, com ara el tractament d’imatges per ajudar al diagnòstic, l’assistència quirúrgica i el desenvolupament de noves tecnologies en acceleradors amb aplicacions clíniques. També són de gran potencial el desenvolupament d’aplicacions vinculades a la intel·ligència artificial, l’electrònica i el medi ambient. Aquestes tecnologies sorgeixen de l’experiència de l’IFIC en la recerca bàsica dels elements que formen la matèria, camp on és un centre pioner a Espanya.

L’Institut de Ciència Molecular (ICMOL) de la Universitat de València va crear la seua UCIE també el 2018 i, des de llavors, ha reforçat la seua col·laboració amb empreses, instituts tecnològics i altres universitats per impulsar les seues investigacions cap a nivells més alts de preparació tecnològica (TRL) i tractar de donar resposta als reptes a què s’enfronta la indústria. En els quatre anys d’existència, l’ICMOl no només ha consolidat l’UCIE com a estructura funcional, sinó que ha posat en marxa un nou laboratori completament equipat que cobreix els requisits de preparació i síntesi a gran escala dels projectes aplicats.

A més, l’ICMol s’ha unit o s’ha relacionat amb diverses plataformes, associacions industrials i altres estructures de promoció de la innovació per facilitar la relació de l’institut amb les empreses. Ha desenvolupat fins a 15 projectes col·laboratius d’innovació, que inclouen tres aprovats per l’AVI per a la valorització i la transferència de resultats a les empreses o la promoció de projectes estratègics en col·laboració. És el cas de LDHPACK, BIOCLEAN i INNOTEX, lligats a la fabricació de nous envasos totalment reciclables que aïllen el 100% de l’oxigen i l’aigua; la producció de productes desinfectants lliures de toxicitat o de teixits per a elements de protecció individual (EPIS) que desactiven virus i són més transpirables i confortables.

L’AVI ha destinat aquest any quasi 5 milions d’euros per finançar 11 UCIE en centres d’excel·lència investigadora de la Comunitat Valenciana per impulsar la investigació aplicada i orientada al teixit productiu. Per tant, s’amplia la xarxa d’Unitats Científiques d’Innovació Empresarial (UCIE) en centres d’excel·lència investigadora amb la incorporació de l’Institut de Recerca, Desenvolupament i Innovació en Biotecnologia Sanitària de la Universitat Miguel Hernández (IDIBE-UMH) i l’Institut Valencià de Recerca a Intel·ligència Artificial (VRAIN) de la Universitat Politècnica de València (UPV).

També en el marc del seu programa de valorització dels resultats de recerca, l’AVI finançarà amb uns 4,5 milions el desenvolupament d’un total de 17 prototips i proves pilot a universitats, centres de recerca i instituts tecnològics.

En la resolució de concessió de quatre dels sis programes anuals d’ajuda per impulsar i enfortir el sistema d’innovació de la Comunitat, la Generalitat finança el desenvolupament de 103 projectes d’innovació per valor de 14,5 milions d’euros.