La climatòloga Verónica Nieves, accèssit del Premi iDanae per la seua excel·lent carrera professional STEM
- Parc Científic
- 27 de novembre de 2023

Verónica Nieves, climatòloga i investigadora distingida CIDEGENT a l’Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València, acaba de ser reconeguda per la Càtedra iDanae a Big Data i Analytics amb un accèssit del Premi a la Dona amb Excel·lent Carrera Investigadora STEM. El guardó serà entregat el 28 de novembre a Madrid.
Es tracta de la tercera edició d’aquest premi destinat a visibilitzar les trajectòries acadèmiques i professionals de dones en carreres STEM i ampliar la base de talent femení en aquest àmbit.
El premi ha recaigut en Marta Martínez Alonso, Senior advisor de CVC Partners, que fins al març del 2022 va ser General Manager d’IBM per a Europa, Orient Mitjà i Àfrica i, anteriorment, durant huit anys va ser presidenta per a Espanya, Portugal, Grècia i Israel. El jurat ha reconegut mitjançant la concessió d’un accèssit les carreres professionals de Verónica Nieves Calatrava (Universitat de València), Natalia Díaz Rodríguez (Universitat de Granada) i Celia Perales Vell (Fundació Jiménez Díaz).
Verónica Nieves lidera la unitat Ai4Oceans a l’Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València, des d’on treballa amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament de la propera generació d’algoritmes avançats destinats a l’anàlisi de dades d’observació terrestre (EO) per a la avaluació dels efectes regionals del canvi climàtic als oceans. El treball del seu equip, que aborda aquests desafiaments mitjançant enfocaments innovadors i sinèrgics que utilitzen la intel·ligència artificial i les ciències oceàniques i climàtiques, ajudarà a millorar la comprensió i les prediccions del canvi climàtic així com els seus efectes extrems, que amenacen milions de persones a tot el món.
Des de l’any 2000, Verónica Nieves ha realitzat contribucions significatives en diverses àrees prioritàries en STEM, com Oceanografia, Hidroclimatologia, Ciència de Dades i Teledetecció, totes amb el suport de l'anàlisi de dades extensives. El seu treball, tant a Espanya com a destacades institucions dels EUA –Universitat de Califòrnia Irvine, Laboratori de Propulsió a Reacció de la NASA / Institut de Tecnologia de Califòrnia i la Universitat de Califòrnia a Los Angeles– ha impulsat avanços en el tractament de variables complexes i ha generat coneixement per a la comprensió del clima a nivell local i global. A més, ha desenvolupat eines fonamentals per interpretar la física subjacent en fenòmens climàtics particulars, com ara l’escalfament global del planeta, l’augment del nivell del mar, la intensificació d’huracans i els episodis de vent extrem. Tot això, amb el suport de l’anàlisi de dades i tècniques d’IA.
La científica de l'IPL reconeguda ara per la Càtedra iDanae és membre del comité assessor científic de l'EU Copernicus Marine Service. Anteriorment va ser integrant del NASA Sea Level Change Team i del Grup d'Experts del Procés Regular de les Nacions Unides per a l'avaluació mundial de l'oceà. A més, ha format part del comité científic de panells d'US CLIVAR, US National Academy of Sciences i US Department of Energy, exercint diverses funcions.
La Càtedra iDanae (intel·ligència, dades, anàlisi i estratègia) en Big Data i Analytics, naix de la col·laboració entre la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) i la firma internacional Management Solutions. L’entrega de premis tindrà lloc aquest dimarts 28 de novembre a Madrid, en un acte organitzat amb la col·laboració de la Reial Acadèmia de les Ciències (RAC).
Arxivat en: Matemáticas , Ciencias Tecnológicas , Ciencias de la Tierra y el Espacio