CRUE reclama un adequat finançament de la investigació universitària, programes d'atracció i retenció de talent, la Ciència Oberta i més inversió en infraestructures científiques

  • Gabinet de la Rectora
  • 11 de novembre de 2022
 

Aquesta reivindicació de la Conferència de Rectors i Rectores d'Universitats Espanyoles (CRUE) s'ha produït en el marc de la reunió de la comissió sectorial de R+D+i de CRUE que s'ha celebrat a València entre els dies 9 i 11 de novembre de 2022.

En aquestes jornades s'ha représ la presencialitat de les reunions després de la pandèmia per COVID-19. Així, la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha destacat la importància de reprendre la presencialitat en unes jornades que suposen “la mobilització d'una impressionant quantitat de responsables de gestió de la investigació, la innovació, transferència de coneixement i biblioteques”.

El ministre d'Universitats, Joan Subirats, va intervindre en directe en la inauguració de les jornades aquest dimecres, 10 de novembre, on va assegurar que la futura Llei orgànica del Sistema Universitari (LOSU) contempla una sèrie de modificacions que poden ajudar a solucionar alguns dels «riscos» que afecten la investigació universitària. Entre aquests canvis, va destacar la simplificació de procediments, nous mètodes d'avaluació, accés obert a dades i publicacions, així com la possibilitat de crear programacions pressupostàries pluriennals «perquè les comunitats autònomes puguen singularitzar la missió de cada universitat».

En la clausura de les jornades, celebrades en diferents edificis de facultats del Campus de Blasco Ibáñez, i les sessions plenàries del qual ha acollit la Facultat de Medicina i Odontologia, han participat la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, com a universitat amfitriona, el president de CRUE-R+D+i i rector de la Universitat de Castella-la Manxa, Julián Garde, i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, Josefina Bueno.

Per a la rectora de la Universitat de València, l'objectiu prioritari de la investigació ha de ser “el progrés científic i la seua aplicació pràctica per a la millora de la qualitat de vida de les persones en les seues múltiples dimensions”. Després de destacar la importància de l'avanç cap a la igualtat efectiva entre homes i dones i la lluita contra la desigualtat econòmica i la promoció dels valors d'una societat avançada i diversa, la rectora de la UV, que també president la sectorial CRUE-professorat, ha remarcat “la necessitat d'una carrera professional de caràcter acadèmic i/o investigador així com la incorporació de noves figures contractuals en la futura Llei orgànica del Sistema Universitari”.

El president de CRUE ha recordat que, pese al baix nivell d'inversió en R+D a Espanya (60% dels recursos mitjans de la UE27 i 50% dels de l'OCDE), la producció científica –que es realitza majoritàriament en les universitats– representava en 2020 el 3,3% de la producció mundial, una dada que situa a aquest país entre els onze primers del món i el nové en investigadors altament citats. En aquest context, també ha esmentat l'alta representació de les universitats espanyoles entre les mil millors del món en matèria d'investigació en el rànquing de Shanghái. «Si en la futura LOSU es detallen i especifiquen terminis i responsabilitats d'aqueix augment de la inversió en Educació Superior fins a l'1% del PIB, com estem demanant, tindrem una de les peces clau per a fer un salt significatiu», ha advertit.

La Consellera ha destacat que "sense la ciència, que majoritàriament es genera en les universitats, no podrem tindre una reconstrucció econòmica. Les universitats públiques a Espanya sostenen la major part de la producció científica i investigadora, alguna cosa que, fins i tot, s'ha incrementat en els últims temps". Així mateix, també ha remarcat que "hem de fer un esforç conjunt per a transferir-los al món empresarial i per a donar-los a conéixer entre la ciutadania. I per a convertir aqueix coneixement en innovació i poder-la aplicar en diferents sectors".

500 assistents de totes les universitats, amb emissió en directe

Durant tres dies, unes 500 persones d'equips rectorals i directors i directores d'investigació, innovació, transferència, divulgació científica i biblioteques de les universitats espanyoles han debatut sobre la nova Llei de la Ciència, els canvis en el model de valoració del currículum en els processos d'acreditació, el repte de la lluita contra la desinformació científica i la incorporació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en la investigació. També han analitzat el paper de la futura Oficina de Ciència i Tecnologia del Congrés dels Diputats, que té com a objectiu incorporar una visió científica en el desenvolupament de lleis.

Diferents estructures de la Universitat de València, a les quals la rectora ha agraït la seua implicació, han contribuït a fer realitat aquestes jornades, coordinades des del Centre d’Idiomes de la Universitat de València i la Unitat Web i Màrqueting de la UV.

Per primera vegada en la història d'una reunió de sectorial de CRUE, les sessions plenàries dels dies 10 i 11 de novembre s'han retransmés, en directe, per part d'UVcomunicació, en un senyal realitzat pel Taller d'Audiovisuals de la Universitat de València (TAU).

En total, al llarg dels últims dies, s'ha realitzat en directe més de dotze hores de programació audiovisual.

La setmana vinent, una vegada recopilades les diferents presentacions, els materials es posaran a la disposició de la societat, en obert, i els vídeos de cadascuna de les diferents taules estaran accessibles a través del canal YouTube de la Universitat de València.