Europa finança un projecte de la Universitat de València destinat a desenvolupar tecnologies d’alta eficiència per a la producció d’hidrogen verd

  • Parc Científic
  • 6 de febrer de 2024
 
Representants del consorci, amb Iker Marcaide (esquerra) i Gonzalo Abellán (segon per la dreta)
Representants del consorci, amb Iker Marcaide, CEO Matteco (esquerra) i Gonzalo Abellán (segon per la dreta)

La Comissió Europea ha concedit 3 milions d’euros al projecte Seal-Hydrogen, una iniciativa destinada a millorar l’eficiència i impulsar l’escalabilitat d’una nova generació d’electrolitzadors per a la producció d’hidrogen verd, l’energia neta del futur. Liderat per la Universitat de València (UV) i en consorci amb la seua spin-off Matecco, Siemens Energy, Grup Horiba i l’HI ERN, el projecte s’emmarca en l’Estratègia Europea de l’Hidrogen a través de les Accions de Recerca i Innovació (RIA-HEurope).

Seal-Hydrogen, projecte finançat per l’Agència Executiva Europea de Recerca (REA), està desenvolupant un nou electrolitzador d’alta eficiència que redueix els costos de producció d’hidrogen verd, un element essencial per a la transició energètica i la descarbonització de l’economia, en línia amb l’objectiu global de combatre els efectes del canvi climàtic.

L’hidrogen verd produït mitjançant electròlisi –separació de les molècules d’aigua en els dos components mitjançant energies renovables– és una alternativa prometedora en la transició cap a un sistema energètic més sostenible, ja que es tracta d’una font d’energia que només emet vapor d’aigua i no deixa residus a l’atmosfera. No obstant això, els costos elevats que impliquen els sistemes actuals de producció d’aquest combustible net en dificulten l’aplicació a gran escala.

Els costos energètics són el principal factor que determina el cost anivellat de l’hidrogen verd. Augmentar l’eficiència és, per tant, una palanca essencial per reduir-ne els costos de producció.

Per això, el programa marc de Recerca i Innovació de la Unió Europea ‘Horitzó Europa’ (2021-2027), en línia amb l’Estratègia Europea de l’Hidrogen per crear una Europa climàticament neutra, aposta per projectes que impulsen la producció d’hidrogen renovable, en reduïsquen els costos, desenvolupen solucions d’emmagatzematge i distribució, i n’estimulin l’ús com a combustible, sobretot en sectors difícils de descarbonitzar.

És el cas de Seal-Hydrogen, finançat íntegrament amb 3 milions d’euros de les Accions RIA. Dirigit per Gonzalo Abellán, investigador de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València i cofundador de Matteco, el projecte creixerà amb el suport d’un consorci internacional publicoprivat format per Siemens Energy –líder mundial en tecnologia energètica–, Grupo Horiba –un dels fabricants més grans de sistemes i components analítics i espectroscòpics–, l’Helmholtz Institute Erlangen-Nürnberg for Renewable Energy (HI ERN), la Universitat de València mateix i la seua spin-off Matteco.

L’objectiu de Seal-Hydrogen és desenvolupar un electrolitzador sostenible, de menor cost, eficient i escalable, que combine els avantatges dels sistemes convencionals consolidats amb innovacions d’avantguarda perquè la producció siga més competitiva en costos.

La tecnologia proposada substitueix l’ús de catalitzadors basats en metalls preciosos –platí o iridi– per altres que no requereixen matèries primeres crítiques, com el níquel i el ferro, i permet densitats de corrent més altes i més eficiència, cosa que fa més sostenible la producció d’electrolitzadors i redueix els costos per als productors d’hidrogen verd. Es tracta d’una nova gamma de catalitzadors altament eficients i fàcils de sintetitzar a gran escala mitjançant un innovador procés patentat per la Universitat de València i llicenciat a Matteco.

“Busquem assolir més densitats de corrent i eficiències, introduint innovacions d’avantguarda en ciència de materials, disseny de catalitzadors i enginyeria de processos”, explica Gonzalo Abellán, responsable també del projecte europeu i coordinador del consorci. “És inspirador dur a terme una transferència tangible de coneixements i tecnologia, des de la concepció inicial al laboratori, passant pel camp de l’experimentació i transformar-la finalment en una aplicació concreta per a la indústria de l’hidrogen verd. Estem orgullosos de col·laborar amb organitzacions líders en aquest camp, reunint el millor del talent industrial i acadèmic”, afegeix Abellán.

Alineat amb l’objectiu ambiciós de la Unió Europea d’instal·lar almenys 40 GW d’electrolitzadors d’hidrogen renovable el 2030, el projecte SEAL-HYDROGEN redueix el consum d’energia i augmenta l’eficiència de l’electròlisi per transformar l’economia de producció a gran escala i facilitar l’adopció massiva de l’hidrogen verd.