Com ha afectat la crisi del coronavirus al medi ambient

  • Gabinet de la Rectora
  • 10 de juny de 2020
 

El tècnic superior de medi ambient de la Universitat de València, Alberto de la Guardia, analitza si el confinament i la quarantena per frenar l’expansió de la COVID-19 ha suposat una millora per la crisi climàtica.

La pandèmia per la COVID-19 ha provocat el confinament de bona part de la població mundial. Amb la reducció del trànsit, tant rodat com aeri o marítim, i la paralització de part de la indústria, s’han reduït les emissions de contaminants a l’atmosfera. I famoses s’han fet les imatges de les aigües cristal·lines a Venècia o la imatge d’un Everest clar en l’Índia. Però realment la disminució de les activitats humanes ha suposat una millora als nivells de contaminació que provoquen el canvi climàtic?

Alberto de la Guardia analitza la situació mediambiental d’aquests últims mesos i destaca que la disminució del trànsit rodat ha millorat la qualitat de l’aire per diòxid de nitrogen. Les imatges mostren un clar decreixement dels nivells de contaminació en ciutats com Madrid (amb una reducció del 48%), Paris (-54%) o Milan (-47%). A més, ‘aquesta millora en la qualitat de l’aire té un impacte directe en els pacients afectats per coronavirus, ja que així no es complica la seua insuficiència respiratòria’, explica Alberto de la Guardia.

Respecte a la repercussió en el canvi climàtic, encara és prompte per poder saber-ho. ‘No podem comparar amb greus pandèmies del passat perquè varen ser fa molt de temps. Però sí podem utilitzar com referència la reducció d’emissions de la crisi econòmica de 2008’, afirma De la Guardia. En la gràfica s’observa les emissions globals de CO2. ‘Cap a 2009, es veu una desacceleració d’aquestes emissions del 5%, però després continuen accelerant-se amb molta rapidesa’, assevera.

‘Amb referència a l’efecte hivernacle, la gràfica mostra la quantitat de CO2 que s’acumula a l’atmosfera i amb respecte a l’anterior crisi, no només no n’hi ha una millora visible, sinó que l’efecte hivernacle empitjora cada vegada més ràpid’, explica el tècnic del Servei de Prevenció i Medi Ambient.

Com a conclusió al seu anàlisi, seria necessari una quarantena molt més llarga per a poder millorar les dades, una situació que es fa insostenible a nivell econòmic. ‘El coronavirus és el pitjor problema de la humanitat enguany, però el canvi climàtic és el major problema del planeta d’aquest segle. Hem de posar en marxa solucions permanents i quan passem a eixa nova normalitat, hem d’assegurar-nos que solucionem tots els problemes que l’antiga normalitat ens va deixar’, puntualitza Alberto de la Guardia.