L'IFIC assessora estudiants de secundària en el desenvolupament d'un projecte de ciutat sostenible per a la Lliga LEGO
- Parc Científic
- 17 de desembre de 2019

Invictus LEGO, el grup de robòtica del Colegio Pureza de María-Cid de la ciutat de València proposa utilitzar l'energia de les ciutats de manera més eficient i sostenible. Un equip de l’IFIC l'assessora en els reptes científics i tecnològics del projecte, com va fer ja en la passada edició on els estudiants valencians van guanyar un dels premis en la final internacional celebrada a Detroit (EUA).
Millorar la qualitat de vida dels habitants de les ciutats i construir un entorn on viure i treballar sense destruir el medi ambient. Aquest és el repte que planteja aquesta edició de la FIRST LEGO League, una competició que cada any desafia milers de joves d’arreu el món a trobar solucions a problemes del món real usant la ciència, la tecnologia i la pròpia imaginació. L’IFIC assessora un dels equips participants.
La FIRST LEGO League es dirigeix a estudiants d’entre 10 i 16 anys. Cada any participen més de 2.000 equips de 100 països, classificant-se en diferents rondes (autonòmica, nacional i internacional, en el cas d'Espanya). El desafiament de l'edició 2019-20 s’anomena CITY SHAPER i consisteix a identificar un problema a les nostres ciutats i crear solucions innovadores per a millorar la qualitat de vida dels habitants sense destruir el medi ambient, utilitzant les eines i la tecnologia d’avui dia. La competició es divideix en tres apartats: un joc del robot, un projecte d'innovació i els valors associats.
Invictus LEGO és el nom de l'equip de robòtica del Colegio Pureza de María–Cid (València). Va participar per primera vegada en la competició de la Comunitat Valenciana en 2011, aconseguint des diversos premis en la competició espanyola i el passe a les finals mundials d’Austràlia, Estònia i Detroit (EUA), on en la passada edició van obtindre el primer premi al treball en equip amb un projecte on proposaven un sistema per a construir un escut especial que protegisca els astronautes de la radiació ionitzant emesa per les erupcions solars.
En el desenvolupament d'aqueix projecte van comptar amb l'assessorament d'Enrique Nácher González, de l’IFIC, membre del grup de Espectroscòpia Gamma i de Neutrons de l'institut, amb àmplia experiència en l'estudi de les partícules que formen part d'aquesta radiació còsmica.
Després dels bons resultats obtinguts en l'edició anterior, l'equip d'estudiants valencians torna a comptar amb l'assessorament de l’IFIC per a treballar sobre la idea d'aconseguir una ciutat on tota l'energia que s'utilitze siga generada de manera neta, evitant d'aquesta manera emissions de diòxid de carboni que perjudiquen el planeta.
“A vegades els investigadors perdem el contacte directe amb estudiants tan joves i no ens adonem de fins a quin punt són una font inesgotable d'idees valuoses”, opina Enrique Nácher. “És un plaer tirar una mà en aquest projecte a un equip de joves tan motivats i treballadors; em tranquil·litza pensar que hi ha gent tan capaç entre les generacions venidores”. El projecte es presentarà en la FIRST LEGO League que se celebrarà a Alcoi el pròxim 8 de febrer de 2020. La final espanyola tindrà lloc a Santa Cruz de Tenerife al març, i la final mundial de Detroit es disputa entre abril i juliol.
Arxivat en: Física , Ciencias Tecnológicas , Astronomía y Astrofísica