L’IFIC presenta el Pla Complementari de R+D+i del programa Astrofísica i Física d'Altes Energies

  • Parc Científic
  • 29 de març de 2023
 
Una imatge de l'acte

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC, UV-CSIC) coordina aquest instrument de R+D+i que mobilitza prop de 8 milions d'euros en la Comunitat Valenciana, tot finançant 30 projectes d'investigació. L'exploració d'allò més gran i del més xicotet de l'univers és l'objectiu, com també l'aplicació de les tecnologies desenvolupades en la lluita contra el càncer, entre altres camps.

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC, UV_CSIC) ha presentat el Pla Complementari d'Astrofísica i Física d'Altes Energies en la Comunitat Valenciana, un instrument dependent del Ministeri de Ciència i Innovació dirigit a establir col·laboracions amb les CCAA en accions de R+D+I. A la Comunitat Valenciana, el programa compta amb un pressupost de 8 milions d'euros i està coordinat per l'investigador de l’IFIC Carlos Lacasta. L'exploració dels components microscòpics de l'univers i d'objectes astrofísics a grans escales i la seua interrelació és l'objectiu científic de la proposta, que també posa èmfasi en l'aplicació pràctica de les tecnologies desenvolupades.

La presentació ha reunit 60 persones expertes en la matèria i ha comptat amb la participació de la Consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno; la secretària Autonòmica d'Universitats i Recerca, Mª Auxiliadora Jordá; el director general de Ciència i Investigació, Jorge Arnau Llinares; el vicerector d'Investigació de la Universitat de València, Carlos Hermenegildo; el vicerector d'Investigació de la Universitat d'Alacant, Juan Mora, i la directora de l’IFIC, Nuria Rius, entre altres autoritats. L'acte ha sigut moderat per la investigadora de l’IFIC Carmen García.

El Pla Complementari d'Astrofísica i Física d'Altes Energies en la Comunitat Valenciana forma part del projecte “Tecnologies avançades per a l'exploració de l'univers i els seus components”, on participen set comunitats autònomes: Andalusia, Aragó, Illes Balears, Cantàbria, Catalunya, Comunitat Valenciana i Madrid. És finançat amb prop de 38 milions d'euros, procedents de les autonomies participants i de fons europeus aportats pel Ministeri de Ciència i Innovació a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que es nodreix del Fons de Recuperació 'Next Generation', aprovat per la UE per a fer front a la crisi del coronavirus.

El programa d'Astrofísica i Física d'Altes Energies és una de les 8 àrees prioritàries d'investigació que tant el Govern d'Espanya com les comunitats autònomes volen potenciar amb els plans complementaris per a R+D+i finançats amb fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR). La Comunitat Valenciana participa en 5 de les 8 àrees d'interés cientificotècniques: Ciències Marines; Comunicació quàntica; Agroalimentació; Astrofísica i física d'altes energies, i Materials avançats.

Pla d'Astrofísica i Física d'Altes Energies en la Comunitat Valenciana

La iniciativa de la Comunitat Valenciana és la segona amb major finançament, prop de 8 milions d'euros, i està liderada per l’IFIC. Entre les institucions participants en el Pla Complementari d'Astrofísica i Física d'Altes Energies de la Comunitat Valenciana estan la Universitat de València (UV), la Universitat d'Alacant (UA), la Universitat Miguel Hernández (UMH), la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Per a Josefina Bueno, “aquestes disciplines necessiten de projectes d'investigació molt ambiciosos escomesos per grans col·laboracions nacionals i internacionals. En aqueix sentit, és important consolidar i mantindre els nostres grups en l'avantguarda d'aquest esforç, a més de potenciar la seua visibilitat per tal d’optimitzar l'explotació científica dels projectes d'investigació i permetre'ls involucrar el teixit industrial des dels estadis més primerencs dels projectes en els quals participen. Un altre dels grans objectius és potenciar la coordinació amb altres grups nacionals per a incrementar la visibilitat i pes específic en les col·laboracions internacionals, de manera que els facilite escometre objectius més ambiciosos”.

L'exploració de les lleis de l'univers, des dels seus components microscòpics fonamentals als objectes astrofísics a grans escales i la seua interrelació, està darrere dels objectius primordials d'aquesta proposta. “El programa té un marcat caràcter tecnològic i posa l'accent en el desenvolupament dels instruments que ens permeten aconseguir aquests objectius i preparar el camí cap a allò desconegut”, explica el coordinador, Carlos Lacasta. Per a tal finalitat, es financen 30 projectes d'investigació.

Els avanços científic-tecnològics que es duen a terme en aquests projectes tenen aplicació pràctica en altres àmbits, com la física mèdica (tant per al diagnòstic per imatge com el monitoratge de noves teràpies contra el càncer) o altres camps, com ara el control i el monitoratge del desmantellament de centrals nuclears.