L’impacte de la intel·ligència artificial en el treball a debat, en La Nau

  • Servei de Cultura Universitària
  • 14 de novembre de 2023
 
Imagen de la noticia

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va acollir dilluns 13 de novembre, a les 18 hores, un debat sobre ‘L’impacte de la intel·ligència artificial en el món del treball’. L’acte, que es va inscriure en les activitats de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, es va celebrar a l’Aula Magna i va comptar amb la participació de Manuel G. Bedia, comissionat per a la Nova Economia de la Llengua del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital; Gabriel López, government Affairs Director Microsoft; Adrián Todolí, professor titular de Dret del Treball a la Universitat de València i autor del llibre ‘Algoritmos productivos y extractivos’ i Estefanía Pastor, redactora en cap de Valencia Plaza, com a moderadora.

Recentment, tant l’OCDE com l’FMI han emès informes sobre l’impacte de la IA sobre l’ocupació total. Es pronostica que el 25% de les professions desapareixeran i l’ocupació a curt termini es veurà reduïda en grans dimensions. Es pronostica, però, que a mitjà i llarg termini l’ocupació es recuperarà. L’OIT ha assenyalat que les ocupacions que més patiran són les de qualificació mitjana, això és, els supervisors o quadres intermedis.

A més, un altre impacte important que tindrà la intel·ligència artificial en el món del treball serà el seu ús com a cap per a la presa de decisions sobre el treballador.
En efecte, ja actualment els algorismes seleccionen candidats, organitzen els horaris, donen instruccions, vigilen i controlen el treball, avaluen l’acompliment i recompensen o acomiaden treballadors.

Així, els algorismes estan substituint treballadors que prenen decisions per treballadors que compleixen el que ha decidit l’algorisme. Això planteja interessants reptes per al món del treball, del sindicalisme i, en general, per a la societat en matèria de discriminació algorítmica, prevenció de riscos laborals, etc.

L'Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Societat, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d'actualitat.