L’Institut Confuci celebra l’Any Nou Xinés del Drac de Fusta

  • Institut Confuci
  • 1 de febrer de 2024
 
Detall del cartell.
Detall del cartell.

L’Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV) ha programat i organitzat activitats i exhibicions culturals i festives amb motiu de l’arribada de l’Any Nou Xinès. En aquest 2024, que correspon al 4722 segons el calendari tradicional xinés, tallers, conferències, actuacions musicals, exhibicions de cal·ligrafia i altres culminaran en els actes centrals a la plaça de l'Ajuntament aquest dissabte, 3 de febrer.

Entre les 11 i les 17:30 hores del dissabte, hi haurà activitats en l’escenari principal així com en les diverses carpes habilitades a l'espai on habitualment es disparen les mascletades del cicle faller. Per la vesprada del mateix dissabte 3, i a partir de les 18, tindrà lloc la XI Gran Cavalcada de l'Any Nou Xinés que s'iniciarà al carrer Pelai per continuar pel de Xàtiva, Marquès de Sotelo i concloure a la citada plaça de l’Ajuntament.

Esta edició serà l'onzena que se celebra a la nostra ciutat, l'inici de la qual es remunta a l'any 2012 per iniciativa de l'ICUV. L’actual està organitzada per la Federació d´Associacions Xineses de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb l´Ajuntament de València i el mateix Institut Confuci. En esta gran cavalcada cívica desfilaran els diversos grups folklòrics i culturals de Xina que tenen presència a la societat valenciana. Durant el recorregut, el públic podrà admirar exhibicions de taitxí i wushu, que és un esport de contacte complet derivat de les disciplines tradicionals, i que inclou nombroses acrobàcies. Sense oblidar els grups de percussió de batutxina, una barreja pròpia de ritmes brasilers i música tradicional xinesa, que sumaran més d’un centenar d’integrants.

Per descomptat, les danses del lleó i el drac amenitzaran una cercavila que omplirà de llum i color els carrers d'un dels barris amb més presència de la comunitat xinesa a València. En arribar l’original comitiva a la Plaça de l’Ajuntament serà rebuda per les autoritats municipals. Durant el desenvolupament dels actes l’ICUV regalarà un calendari tradicional, que edita anualment en llengua xinesa, valenciana i castellana; i als qui ho desitgen se'ls escriurà el seu nom en versió cal·ligrafiada xinesa que realitzaran mestres cal·lígrafs i els seus docents. A l'edició de l'any passat es van congregar en esta jornada cultural i festiva més de 25.000 persones pels carrers del centre de la ciutat, durant tot el dia.

Pel que fa a les activitats organitzades per l'ICUV, dimecres 31 de gener tindrà lloc l'esperada conferència sobre taitxí del  Wang Xiaojun, una autoritat en el tradicional estil Chen de Taitxí Chuan. Forma part de la 4a generació de la línia de l'estil Chen de Pequín i és Doctor en Educació Física especialitzat en wushu (Arts Marcials Xineses), a la Universitat d'Esports de Pequín. Es podrà seguir presencial i en línia pel canal oficial de YouTube @ConfucioValencia.

La resta del mes de febrer, i a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació (Blasco Ibáñez, 32), se celebraran altres conferències sobre l'any nou xinès a la novel·la Sueño en el pabellón rojo (dijous 1), sobre les tradicions de la Festa de la Primavera (dimarts 6), i sobre la influència del drac a la cultura xinesa (dijous 15). Els tallers infantils es faran sobre manualitats del drac (dimecres 7) i el de la Festa dels Fanalets (dijous 22), que suposa el final d'estes celebracions.

Este any 4722 comença oficialment el dissabte 10 de febrer del 2024 i finalitzarà el dimarts 28 de gener del 2025. L'animal que li correspon del Zodíac xinès és el Drac de Fusta, el cinquè dels dotze que componen la sèrie d'animals i que té el següent ordre: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc. Al calendari gregorià, l'inici de la Festa de la Primavera, que és com es nomena l'Any Nou a la Xina, correspon al període comprès entre el 21 de gener i el 19 de febrer, és a dir, la durada d'un cicle lunar. El seu inici el marca la segona lluna nova després del solstici d'hivern. Segons el calendari tradicional, el 2024 serà el 4722. Aquesta xifra prové de l'inici del regnat del mític Emperador Groc, Huangdi, el 2698 abans de la nostra era cristiana. Si a aquest nombre d'anys li sumem els 2024 actuals, s'obté el 4722 que se celebra enguany.

L'ICUV va començar el seu treball a la Universitat de València el novembre de 2007 i té com a centre contrapart a la Xina la Universitat Normal del Nord-est amb seu a Changchun, la capital de la província de Jilin. L'ICUV té la consideració d'Institut Confuci ‘Model’ per part de la seu central, ha rebut diversos premis i mencions, entre els quals cal destacar el 2017 la Distinció al Mèrit Cultural 9 d'Octubre de la Generalitat i ser un dels 20 millors Instituts Confuci d'aquell mateix any, d'entre els 548 que hi ha a tot el món actualment. És el responsable, a més, del Club de Lectors (confuciomag.com), una iniciativa amb més de 30.000 seguidors a les xarxes socials més importants.

Arxivat en: Institut Confuci