L’Institut Confuci compleix 16 anys com a pont intercultural

  • Institut Confuci
  • 4 de desembre de 2023
 

L'Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV) ha celebrat este dimecres “els seus 6.000 dies de treball intens per la difusió de la llengua i la cultura xineses a la nostra Comunitat”, en paraules de la rectora, Mavi Mestre, qui ha presidit l´acte oficial. A l'històric Paranimf de La Nau han participat, així mateix, autoritats civils i acadèmiques valencianes i una delegació d'alt nivell encapçalada pel Vicerector de la Universitat Normal del Nord-est (NENU), Chang Qing.

La rectora Mestre ha destacat l’alta xifra d’alumnat que ha passat durant aquests anys per l’ICUV, “que supera les 6.000 persones de tots els nivells i edats”. A més, ha subratllat que, amb les iniciatives festives i culturals, “l'Institut Confuci ha transcendit els seus límits acadèmiques i s'ha convertit en una eina, com expressa el seu lema, “al servei de la societat”.

Per la seua part, la segona tinenta d'alcalde Julia Climent, en representació de l'alcaldessa Mª José Catalá, ha reafirmat el compromís de la corporació municipal envers l'ICUV, com el millor ambaixador i interlocutor de la cultura xinesa a València. També ha assenyalat que la comunitat xinesa assentada a la nostra terra representa un cas d'èxit i que la seva implicació en el teixit social, cultural i acadèmic és inqüestionable. Ha valorat que “l'amor per les festes, la unió familiar, l'artesania de la seda o la porcellana, així com la passió per l'arròs o la pólvora; ens fan als valencians més xinesos i als xinesos més valencians.” El director general de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva, Javier Moliner, en representació del President Carlos Mazón, ha assenyalat la importància internacional de l‟ICUV i la seua transcendència pública.

Per part xinesa, l'esmentat Vicerector Chang Qing ha reafirmat la seua satisfacció perquè l'ICUV continue sumant èxits acadèmics i de representació en la societat valenciana. Este any 2023 s'han celebrat amb diversos actes i iniciatives els 50 anys de l'establiment de relacions diplomàtiques entre Espanya i Xina. Per això, l'ambaixador Yao Jing ha enviat un missatge audiovisual de felicitació.

El director de l'ICUV, Vicent Andreu, ha presentat el projecte Confucio20 que es concretarà en una sèrie de propostes, ara en estudi, i que donaran fruits en complir-se els 20 anys d'existència. "El nostre futur passa per convertir-nos en una eina que faça més accessible la cultura xinesa i assentar projectes de recerca que faciliten l'enteniment i la interculturalitat entre les dues societats", ha manifestat. En representació de l'alumnat de l'ICUV ha pres la paraula Juan José Morata, un jove encara que veterà estudiant, que treballa al sector empresarial en una firma relacionada amb la Xina.

L'acte ha comptat amb la participació artística de l'Orquestra Folklòrica de NENU, els intèrprets de la qual han executat diverses obres musicals amb instruments tradicionals xinesos, com l'erhu, el zhongruan, o el zhudi entre d'altres. Aquesta Orquestra Folklòrica, integrada per una dotzena d'intèrprets, porta des de dilluns fent un recorregut pels principals conservatoris professionals i superiors de música de la Comunitat Valenciana. En concret, han actuat a dos de València, Torrent, Llíria i Castelló; i també a Elx i Alacant. En tots els llocs, el públic els ha rebut amb gran entusiasme.
 

Arxivat en: Institut Confuci