L’Institut Confuci de la Universitat rep l’Any 4720 del Tigre d’Aigua

  • Institut Confuci
  • 1 de febrer de 2022
 
Cartell Any nou
Cartell Any nou

Dimarts 1 de febrer se celebra l'Any Nou Xinés 4720 del Tigre d'Aigua i l'Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV) ha organitzat un complet programa d'activitats en format híbrid, és a dir, presencial i online. Des del pròxim dilluns 31 fins al 15 de febrer, es podrà assistir a tallers, activitats i conferències online a càrrec de reconeguts professionals i experts en les respectives matèries. La gastronomia en aquests dies de celebració festiva, els costums que es mantenen vius, una exposició fotogràfica que repassa la història a València de les Cavalcades de l'Any Nou Xinés, una classe magistral de taitxí o com decorar la casa per a l'arribada del nou any o per a la Festa dels Fanalets, realitzant senzilles manualitats; són algunes de les propostes de l'ICUV per a esta edició.

Al calendari gregorià, l'inici de la Festa de la Primavera, que és com es coneix a l'Any Nou a la Xina, succeeix entre el 21 de gener i el 19 de febrer, és a dir, el que dura un cicle lunar (29'5 dies de mitjana). Aquest any del calendari tradicional xinés 4720 comença l'1 de febrer i finalitzarà el proper 21 de gener de 2023. L'animal que li correspon és el Tigre d'Aigua, el tercer animal dels dotze que componen la sèrie després de rata i bou i abans del conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc.

Una altra de les tradicions d'aquesta celebració a València, que l'ICUV s'encarrega de mantindre any rere any, és confeccionar i regalar un calendari amb totes les festivitats tradicionals de la Xina, Espanya i la Comunitat Valenciana. S'edita en tres idiomes: xinés, valencià i castellà. En aquesta edició es podrà aconseguir gratuïtament, els dies 3 i 4 de febrer, a les llibreries d'El Corte Inglés de Colón, Avinguda de França, Hipercor Campanar i Nuevo Centro. També, durant tot el mes, a les dos seus que l'ICUV té a la ciutat: la del campus de Blasco Ibáñez, a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació; i al campus de Tarongers, a l'edifici Beatriu Civera (Serpis, 29), on es podrà personalitzar amb el seu nom cal·ligrafiat en xinés, sempre que se sol·licite prèviament escrivint al correu instituto.confucio@uv.es

Enguany, i novament a causa de la situació sanitària, no se celebra la Gran Cavalcada de l'Any Nou Xinés, l'inici de la qual es remunta al 2012 per iniciativa de l'ICUV, i que sempre ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de València i les associacions d'empresaris i comerciants xinesos de la Comunitat Valenciana. En eixes ocasions es mostraven les tradicions folklòriques i culturals xineses, que desfilaven des del carrer Pelayo fins a la plaça de l'Ajuntament on acabava un esdeveniment multitudinari en què mai no van faltar les danses de dracs i lleons típics, grups de wushu (arts marcials), així com exhibicions de taitxí. En qualsevol cas, la façana de l'Ajuntament de València lluirà una pancarta de felicitació els dies 31 de gener i 1 de febrer i, també, una il·luminació roja especial la nit de cap d'any el dia 31 de gener, a petició de la ciutat xinesa agermanada de Guangzhou. Així mateix, molts comerços dels carrers Pelayo i Convent Jerusalem s'engalanaran amb motius ornamentals tradicionals d’esta cultura, de la qual tants negocis hi ha a la zona.

Segons Vicente Andreu, director de l'ICUV, “este any ens hem tornat a adaptar a les circumstàncies del moment en què vivim, per la qual cosa hem dissenyat un complet programa d'activitats híbrid centrat, sobretot, a la Festa de la Primavera. Es tracta que es coneguen les tradicions xineses que són les que reflecteixen més bé la identitat d'este poble. Una civilització que explica la seua història per mil·lennis i que atresora un patrimoni cultural inabastable. Per part nostra, en este any auspiciós del Tigre d'Aigua celebrarem el nostre 15é aniversari de presència a València i reiterem el nostre compromís de romandre fidels al servei de la societat per a servir de pont cultural entre la Xina i València”.

L'ICUV va començar el seu camí al novembre de 2007 i té com el seu centre contrapart a la Xina a la Universitat Normal del Nord-est amb seu a Changchun, la capital de la província de Jilin. Durant els darrers mesos s'ha ampliat significativament la col·laboració entre l’esmentada universitat xinesa i la de València, amb iniciatives com la de la Jornada d'Intercanvi Turístic d'Alt Nivell, celebrada l'estiu passat; o la celebració allà, per primera vegada, del Concurs de Dibuix “Jaume I arriba a Changchun per la Ruta de la Seda”, a l'estil del que es realitza ací des del 2016 però tenint al pensador Confuci com a protagonista històric.

L'ICUV té la consideració d'Institut Confuci ‘Model’ per part de la seu central de la Xina, ha rebut diversos premis i mencions, entre els quals cal destacar el 2017 la Distinció al Mèrit Cultural 9 d'Octubre de la Generalitat i el de ser un dels 20 millors Instituts Confuci d'aquell mateix any, d'entre els 550 que hi ha a tot el món actualment. L'octubre del 2020 va rebre la medalla col·lectiva de la Policia Local de València, juntament amb les associacions d'empresaris i comerciants xinesos, per la seua “desinteressada actuació durant l'estat d'alarma i davant la manca de material sanitari i EPIs com a conseqüència de la pandèmia patida amb ocasió de la COVID 19”.

Imatges: