L’Institut Confuci de la UV programa una Mostra de Cinema Xinés als Babel

  • Institut Confuci
  • 3 de novembre de 2023
 
El director de l'Institut Confuci, Vicent Andreu, amb representats xineses el dia de la presentació del cicle
El director de l'Institut Confuci, Vicent Andreu, amb representats xineses el dia de la presentació del cicle

L'Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV), juntament amb el Centre Cultural i la Filmoteca de Xina, han iniciat este dijous 2 de novembre la Mostra de Cinema Xinés: passat i present. Entre els mesos de novembre i gener del 2024, el públic valencià podrà visionar huit pel·lícules de versions originals amb subtítols en espanyol. El cicle cinematogràfic, que es podrà veure als cinemes Babel de València, s'emmarca en la celebració del 50é aniversari de l'establiment de relacions diplomàtiques entre la Xina i Espanya. La iniciativa compta amb la col·laboració de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València, així com el suport de l'Ambaixada de la República Popular de la Xina a Espanya.

En la presentació oficial del cicle va participar una delegació xinesa encapçalada per la subdirectora de la Filmoteca, Zhang Xuxia, que va assenyalar la importància d'una activitat que fa un recorregut audiovisual, des de la dècada dels anys 30 del segle XX fins als nostres dies. La pel·lícula que inicia el cicle “El chico león” (2021), és un exemple de les darreres tendències en l'animació xinesa. A la seua projecció, que va registrar un ple de públic amb un col·loqui posterior, es dóna veu als adolescents a través de temes com la companyonia, l'assetjament escolar i la busca d'identitat. Per al director de l'ICUV, “esta Mostra de Cinema Xinés servirà per a entendre millor la cultura, els costums i la idiosincràsia d'una civilització tan arrelada en el temps com la xinesa, a través del seu seté art, una de les manifestacions culturals que millor defineixen les nostres societats contemporànies”.

En aquest cicle es podran veure quatre grans clàssics, que han deixat empremtes inoblidables en la història del cinema i de la memòria col·lectiva del país. "Àngel del carrer" (1937) i "Corbs i pardals" (1949) ofereixen un retrat realista, amb gran sentit d'humor, de la societat xinesa en temps regirats del segle passat. “Cinc flors d'or” (1959) és una interessant mirada sobre les ètnies minoritàries i “Aldarull al cel” (1961), una significativa joia de l'animació xinesa amb múltiples premis internacionals, basada en el clàssic de la literatura Viatge a l'oest .

Així mateix, es presenten tres pel·lícules més de producció recent, que constitueixen un calidoscopi del cinema actual xinés. Home a la Lluna (2022), basada en el còmic homònim de l'autor coreà Cho Seok, és una fusió de comèdia i ciència ficció. El cicle es complementa amb “Cultivant estrelles” (2022), un drama amb gran autenticitat i valor humà; i “A la recerca del somni”, un documental singular que ret homenatge a nombrosos cineastes d'origen xinés.

Antic i actual alumnat de l'ICUV pot assistir gratis a les projeccions que desitgen d'este cicle de pel·lícules, enviant un correu electrònic a instituto.confucio@uv.es En la pel·lícula que es va poder veure ahir, es va completar l'aforament i no es pogueren cursar més invitacions. En la Mostra de Cinema participa també el Cineclub Babel, a càrrec del qual està el professor de la Universitat de València, Manuel de la Fuente.

Imatges:

Arxivat en: Institut Confuci