Un investigador format a l’IFIC rep un dels premis de major prestigi internacional en relativitat i gravitació

  • 13 d’abril de 2016
 
Investigador format a l’IFIC

La Societat Internacional de Relativitat General i Gravitació acaba de concedir al físic il·licità Iván Agulló Ródenas el seu premi IUPAP a jove investigador de 2016. Agulló es va llicenciar en Física en la Universitat de València i va obtenir el seu doctorat en l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV).

El premi, considerat un dels de major prestigi internacional per a joves investigadors en aquests camps de la Física, reconeix les destacades contribucions del científic valencià a l'estudi de la física dels primers instants de l'univers i a la denominada teoria de la gravetat quàntica. El guardó li serà lliurat al juliol durant la conferència internacional sobre relativitat general i gravitació que se celebra en la Universitat de Columbia (Nova York, EUA).

Iván Agulló Ródenas (Elx, 1980) va realitzar la seua tesi a l’IFIC sota la direcció del catedràtic de la Universitat de València José Navarro Sales. Aquesta tesi va rebre el premi extraordinari de doctorat de la institució en 2010. Posteriorment, va realitzar estades postdoctorals en les universitats de Penn State i Wisconsin-Milwaukee, ambdues als EUA. Va obtenir després una beca europea Marie Curie en la Universitat de Cambridge (Regne Unit). Actualment és professor assistent en la Universitat de l'Estat de Louisiana (EUA).

Entre els seus reconeixements destaca el premi de la Gravity Research Foundation en 2011 per un treball sobre la influència de la mecànica quàntica en les fluctuacions de temperatura del fons còsmic de microones en l'Univers primigeni, publicat al costat del prestigiós científic Leonard Parker; i el de Jove Investigador en Física Teòrica, atorgat per la Real Sociedad Esañola de Física també en 2011.

Recentment, Agulló va rebre el premi CAREER de la National Science Foundation d'Estats Units, dotat amb 400.000 dòlars, per a recolzar la seua recerca sobre l'univers primerenc.

La Societat Internacional de Relativitat General i Gravitació és una de les comissions afiliades a la Unió Internacional de Física Pura i Aplicada (IUPAP, per les seues sigles en anglès). Aquesta societat, fundada en 1971 per a promoure l'estudi d'aquests àmbits de la Física, en aquells dies en ple desenvolupament, ha tingut entre els seus presidents més notables a Roger Penrose, col·laborador de Stephen Hawking.

El premi IUPAP a jove investigador de la Societat Internacional de Relativitat General i Gravitació va ser instaurat en 2013. Cada comissió de la IUPAP (té 20 societats associades, que van des de la física estadística fins a la física de partícules, més 4 afiliades, entre les quals està la de Relativitat General i Gravitació) ofereix un premi als joves investigadors més notables del seu camp cada any.

Més informació:
http://www.isgrg.org/iupapprize.php
http://iupap.org/young-scientist-prize