La Jornada d’Informació de ConèixerUV aborda la influència de la “cultura del romanç” en les trajectòries preuniversitàries

  • Servei d'Informació i Dinamització
  • 1 de febrer de 2024
 
XXVIII Jornada d’Informació, celebrada el 31 de gener de 2024, a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València.
XXVIII Jornada d’Informació, celebrada el 31 de gener de 2024, a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València.

Vora tres-centes persones, entre professionals de l’orientació i membres d’equips directius de centres de secundària, han assistit a la XXVIII Jornada d’Informació del programa Conèixer la Universitat, celebrada el 31 de gener a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València. Mar Venegas, especialista en Sociologia de l’educació, Gènere i sexualitat i Igualtat d’oportunitats, ha realitzat la conferència principal sobre com afecta la “cultura del romanç” a les trajectòries de l’estudiantat de secundària.

La rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, ha donat la benvinguda al públic assistent a la Jornada i ha defensat la necessitat de “guiar l’estudiantat que viu amb incertesa i inseguretat” per orientar-los a un futur “on se senten persones realitzades”, des de la responsabilitat i el compromís de “formar les persones que lideraran el futur”. La rectora ha aprofitat per reivindicar la “imprescindible” tasca dels professionals de l’orientació i ha agraït la seua assistència a una jornada que pretén contribuir a traslladar de la universitat a la societat les investigacions que es realitzen en aquesta matèria.

Mar Venegas, professora del Departament de Sociologia i vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Compromís Social de la Universidad de Granada, ha impartit a continuació la conferència Orientar per a la igualtat: educar les relacions afectivosexuals en secundària. Venegas ha compartit la seua recerca sobre com la “cultura del romanç”, amb dimensions com la parella, les amistats, les xarxes socials i els referents, la pornografia, etc., es configura com un espai que incideix en les trajectòries acadèmiques en l’etapa preuniversitària, amb una afectació més intensa en el cas de les adolescents. La professora i experta en gènere i sexualitat ha apuntat la necessitat de parar atenció a l’impacte d’aquestes qüestions en els estudis i de comptar amb programes d’educació sexual integral que cobrisquen les necessitats informatives dels adolescents i contraresten l’impacte que la “cultura del romanç” té en les seues trajectòries acadèmiques.

A continuació, Isabel Vázquez, vicerectora d’Estudis, ha conduït la taula d’experiències Graus per descobrir a la Universitat de València. Hi han participat explicant les claus de diferents graus i l’experiència de l’estudiantat: Vicent Rosell, professor del grau en Logopèdia i director de la Clínica de Logopèdia de la UV, i Marta Terol, estudiant del grau en Logopèdia; M. Amparo Díez, professora del grau en Òptica i Optometria i vicedegana de la Facultat de Física, i Violeta Báguena, estudiant del grau en Òptica i Optometria; i Rubén Arnandis, professor i coordinador del grau en Turisme, i Yaiza Ward García, estudiant del grau en Turisme.

Durant la Jornada, també s’ha presentat Baula, el programa pilot d’acompanyament de l’estudiantat de primer curs de la Universitat de València. Alícia Villar, professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social i delegada de la rectora per a Trajectòries Acadèmiques de la Universitat de València, ha explicat els objectius de Baula i la necessitat de sumar aquest recurs d’acompanyament a l’inici de la trajectòria universitària per reforçar la incorporació i el vincle amb els estudis i la vida universitària.

Finalment, per tancar la XXVIII Jornada d’Informació, Antoni Gil, coordinador general de les Proves d’Accés a la Universitat del Sistema Universitari Valencià, ha abordat la situació de les proves de 2024 i ha avançat algunes de les claus que es tindran en compte de cara a les proves de 2025. Acompanyat d’Isabel Vázquez, ha respost els dubtes de les persones assistents respecte d’aquestes qüestions.

L'enregistrament de la XXVIII Jornada d’Informació estarà pròximament disponible a la pàgina web del programa Conèixer la Universitat 2024. Aquesta activitat enceta l’edició d’enguany del Conèixer, que també inclou les Visites a la Universitat, del 19 al 29 de febrer, amb l’opció de visitar el campus d’Ontinyent per primera vegada, i la sessió informativa sobre admissió i matrícula en la Universitat de València que se celebrarà al juny.

Conèixer la Universitat és un programa del Vicerectorat d’Estudis que coordina el Servei d'Informació i Dinamització d’Estudiants (Sedi) i que compta amb la participació dels centres i serveis de la Universitat de València.