Manifest en favor d’una universitat pública i presencial

  • Gabinet de la Rectora
  • 25 de juny de 2020
 
Imagen de la noticia

Un grup de Personal Docent i Investigador (PDI) de la Universitat de València ha preparat un manifest en defensa d’una universitat pública i presencial que fan extensible a tota la comunitat universitària.

La pandèmia per la COVID-19 i l’estat d’alarma declarat pel Govern d’Espanya el passat mes de març per frenar l’expansió del virus va provocar la suspensió de la formació presencial. Amb el curs acadèmic 2019-2020 acabant-se i amb els preparatius del pròxim curs 2020-2021, el grup de PDI signant del manifest vol fer una reflexió conjunta, generant un diàleg multilateral en benefici de tots i totes.

Al manifest es recull el treball del professorat durant aquests mesos per a poder oferir una docència no presencial de qualitat i seriosa. Els signants apunten que la situació d'emergència sanitària va fer pales les mancances telemàtiques que la UV havia anat acumulant i a l'esforç del PDI per a poder adaptar-se a aquesta nova realitat docent.  

Els signants també senyalen que, malgrat les nombroses comunicacions enviades com circulars, tutorials, etc, els ha mancat un suport efectiu i mecanismes d’ajuda informàtica directa i ràpida, ja que les orientacions i oferiments de suport han arribat tard. 

El manifest també arreplega el problema relacionat amb la privacitat i el dret a la imatge pròpia amb motiu de l'ús de les noves tecnologies virtuals, moltes vegades a través de plataformes gestionades per grans companyies internacionals amb forts interessos comercials fora del nostre control i del de la Universitat.

El document assegura que en termes generals, l'actual situació ha provocat un empobriment de la relació estudiant-professor al dificultar-se la comunicació i sorgint nous conflictes més complexos i onerosos, com el treball amb els grups molt nombrosos, la realització d'exàmens, les qualificacions o els conflictes de conciliació familiar que s'han plantejat.

Respecte als TFGs, TFMs o tesis doctorals, afirmen que el tancament de les biblioteques i l'accés a la bibliografia ha dificultat molt aquest processos. Situació pareguda a la viscuda amb el tancament dels laboratoris, que ha perjudicat totes les activitats de recerca experimental. 

El document aposta per la interacció interpersonal i directa entre professors i estudiants, ja que asseveren que és la relació que permet una autèntica formació (educativa), més enllà de la simple instrucció.

Davant les limitacions plantejades per a frenar la pandèmia del coronavirus, els signants demanen que els Plans de contingència siguen considerats excepcionals i limitats únicament a la duració estricta de l’emergència actual. Demanen així un ensenyament presencial per al curs vinent amb les màximes precaucions sanitàries. 

Alhora, demanen que la Universitat proveïsca de a tot el seu personal, en especial al PDI, amb mitjans tècnics i materials per a fer front a la docència telemàtica. 

En conclusió, els signants finalitzen el manifest remarcant el desig que tota la activitat de la Universitat de València siga de manera presencial en els termes expressats per a garantir la igualtat d’oportunitats i superar l’aprofundiment de les fractures socials. 

El PDI que signa aquest manifest convida a adherir-se mitjançant la seua firma a qui ho desitge.

El manifest complet pot llegir-se al següent enllaç.

Arxivat en: PDI