La medicina alternativa perd el suport dels principals diaris espanyols

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 30 de novembre de 2022
 
Emilia H. Lopera Pareja (esquerra) i Lorena Cano Orón (dreta).
Emilia H. Lopera Pareja (esquerra) i Lorena Cano Orón (dreta).

Les investigadores Lorena Cano Orón (Universitat de València) i Emilia H. Lopera Pareja (Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques) destaquen que els mitjans de comunicació han canviat d’una actitud principalment favorable amb la medicina alternativa, una sèrie de pràctiques desviades de la medicina integrada al sistema occidental sanitari, a una altra més escèptica. La nova visió publica més articles amb una perspectiva crítica, segons un estudi que analitza l’evolució de l’opinió mediàtica a Espanya sobre aquestes pràctiques, des del 1979 al 2018. Destaca com aquest escepticisme s’ha incrementat notablement en els tres últims anys de l’estudi.

La investigació analitza el posicionament sobre la medicina alternativa en set diaris espanyols (El Confidencial, Eldiario.es, El País, El Mundo, La Vanguardia, ABC i 20 Minutos) durant un període de 40 anys (1979-2018). Els articles estudiats han demostrat el canvi sobtat d’actitud davant de les medicines alternatives i, com afirmen les autores, la mateixa indústria associa aquest canvi d’opinió pública amb una pèrdua de beneficis en la venda de productes homeopàtics a Espanya. En l’actualitat, aquestes teràpies són assenyalades majoritàriament com a estafa pels mitjans i com una amenaça per a la salut dels pacients, ja que aquestes no han demostrat evidència científica i els professionals adverteixen que poden fins i tot tindre efectes secundaris i endarrerir l’arribada a un tractament de la medicina convencional.

“Nosaltres havíem detectat aquest canvi de tractament en estudis anteriors i per això vam voler analitzar els 40 anys de democràcia que portàvem en aquell moment per detectar possibles canvis d’opinió al llarg del temps sobre el tema. Esperàvem haver trobat tendències diferents segons diversos períodes, però sorprenentment la perspectiva escèptica és un fenomen relativament recent i s’ha establert amb força rapidesa, com demostra l’estudi”, ha destacat Lorena Cano Orón, investigadora del Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la Universitat de València.

En els últims dos anys de l’estudi s’aprecia l’augment de l’interès mediàtic sobre el tema; de fet, el 40% dels articles publicats des del 1979 es concentren en aquest període. El canvi no només és en quantitat sinó també en el posicionament del discurs, que s’evidencia quan es comprova que termes com a “natural” i “alternatiu” van perdent presència i són substituïts per termes crítics, com “pseudociència” i “pseudomedicina”.

La investigació divideix els articles analitzats en tres períodes segons el seu posicionament, 1979-2009, 2010-2015 i 2016-2018. Quant a la diferència dels discursos valoratius entre el primer i l’últim període, s’aprecia una reducció en la visió positiva de la medicina alternativa, que passa d’un 52,5% a un 12,5%. La neutralitat també pateix una caiguda, però menys rotunda, del 45,2% al 28,6%. Per contra, la visió negativa mostra un ascens molt marcat, del 16,5% al 67,8%.

En el període del 1979 al 2015 hi ha molta menor presència d’articles sobre la medicina alternativa, cosa que no fomentava el qüestionament d’aquestes pràctiques ni una mirada crítica per part de la població. En canvi, aquest escepticisme actual ha afavorit el debat i la sensibilització política, i ha posat en qüestió quina hauria de ser la posició que haurien d’ocupar aquests remeis.

 

Article: Lopera-Pareja, E. H., & Cano-Orón, L. (2022). «Media’s portrayal of CAM: Exploring 40 years of narratives and meanings in public discourse». Journalism, 23(10), 2171–2191. https://doi.org/10.1177/1464884920985407