El node espanyol de la Xarxa Europea de Recursos Microbians comença a articular-se en el Parc Científic de la Universitat

  • Fundació Parc Científic
  • 12 de desembre de 2017
 
Una imatge de les assistents a la reunió

La Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus (CECT) de la Universitat de València reuneix en el Parc Científic representants de les huit entitats que conformaran l'estructura de recursos microbians ‘MicroBioSpain’, una xarxa d'excel·lència creada per a optimitzar la connexió entre els diferents actors del sector microbiològic i impulsar la projecció internacional dels centres i serveis microbians espanyols.

Els recursos microbians suposen la matèria primera essencial per a l'avanç del coneixement tant en matèria de salut com en biotecnologia, agricultura, tecnologia d'aliments i, en general, com a suport per a la recerca en Ciències de la Vida.

La necessitat de salvaguardar els recursos microbians i el creixent augment de la demanda de microorganismes per a la recerca científica, així com l'aparició d'un marc regulador sobre el seu ús i transferència, han posat de manifest la necessitat de coordinar i conjuminar esforços en la conservació d'aquests recursos biològics. D'ací l'evolució de les col·leccions cap al model de Centre de Recursos Microbians, així com la seua organització en xarxes –com ara REDESMI, a Espanya i a nivell nacional–, o mitjançant la iniciativa MIRRI (Microbial Resources Research Infrastructure) inclosa en el pla estratègic d’ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures), que tracta de construir una infraestructura paneuropea descentralitzada i coordinada per a un millor accés als recursos microbians de qualitat.

La participació d'Espanya en MIRRI s'articula mitjançant la construcció d'un node espanyol que connectarà els centres proveïdors de microorganismes i els serveis relacionats amb la R+D+i de base microbiólogica amb els experts i usuaris de la bio-indústria, a nivell europeu i mundial.

La I Reunió MicroBioSpain, organitzada per la CECT en el Parc Científic, pretén ser el germen d'aquest node espanyol de MIRRI, una infraestructura de Recerca finançada amb fons europeus que agrupa els principals Centres de Recursos Microbians dels països membres.

MicroBioSpain està representada per les dues col·leccions públiques de Microorganismes existents a Espanya –la CECT i el Banc Español d'Algues (BEA)–, tres centres del CSIC (IATA, IPLA, CIAL), l'Institut nacional d'Innovació Agrària (INIA), el Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya (IRTA), el Centre Nacional de Tecnologia i Seguretat Alimentària (CNTA) i l'empresa Biópolis S.L., situada en el Parc Científic de la Universitat de València igual que la CECT.

La participació d'Espanya en MIRRI està liderada per la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus, un dels serveis singulars de la Universitat de València i l'única col·lecció oficial pública a Espanya que alberga bacteris, arqueges, fongs filamentosos i llevats i que compta amb la categoria de Centre de Recursos Microbians.

“En aquesta primera reunió de MicroBioSpain hem acordat, d'una banda, establir el catàleg espanyol de serveis microbians, una cartera de ceps de gran potencial biotecnològic que necessita ser visibilitzada i exposada al servei de la comunitat científica internacional”, assenyala la microbiòloga de la Universitat de València Rosa Aznar, directora de la CECT. “I per un altre, treballarem per a trobar un marc legal que ens permeta col·laborar i establir les sinergies necessàries per a accedir al finançament públic de manera conjunta i integrar de forma eficient el node espanyol en MIRRI”, conclou.