Un projecte de la Universitat de València publica un còmic sobre salut menstrual i reproductiva en llengua amhàrica

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 23 de gener de 2024
 
portada comic

Luz Cardona, catedràtica de Química Orgànica, i Marisa Guillén, professora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València (UV), coordinen un projecte de cooperació internacional, ETHIOPIANGIRLS4SCIENCE, adreçat a acostar la ciència a les dones d’Etiòpia. Dins d’aquesta iniciativa, s’acaba de publicar un còmic que explica la menstruació en amhàric (llengua oficial d’Etiòpia).

El projecte ETHIOPIANGIRLS4SCIENCE va nàixer amb l’objectiu de promoure l’interès per la ciència entre les xiquetes i joves etíops després de molts anys de treballar en l’àrea educativa a Etiòpia i veure la situació de les dones al país. En aquest sentit, aprofitant que els últims projectes de cooperació de la UV han tingut com a soci local la Universitat de Wolaita Sodo, “s’ha pretés promoure una col·laboració interdisciplinària i d’innovació educativa entre les dos universitats, de forma que el professorat de la d’Etiòpia coordine la difusió del material entre escoles primàries i instituts mitjançant la metodologia d’aprenentatge-servei. D’aquesta forma, els tres nivells educatius estaran interrelacionats”, completa Luz Cardona.

Entre les accions dutes a terme, traduir un joc de cartes sobre formulació de compostos químics que va elaborar un grup d’innovació de la Facultat de Química i va editar el Servei de Publicacions de la UV, tots dos finançats per la Càtedra UNESCO, un taller sobre menstruació, impartit per Marisa Guillen en el marc d’un projecte de cooperació finançat per la UV en la VI Convocatòria de Projectes de Cooperació al Desenvolupament i la celebració del “Dia de la dona i la xiqueta en la ciència” a l’escola primària Sodo Georgis a Wolaita Sodo (Etiòpia), així com una jornada on s’analitzaren els aspectes biològics i determinants socials i culturals del cicle menstrual, i el paper de la Universitat de València en el seu coneixement.

 

Còmic ací