Una obra de teatre ambientada a les Germanies clou una investigació sobre els usos públics de les ciutats al Renaixement

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 18 de novembre de 2022
 
Equip d’investigació del projecte. (D’esquerra a dreta.) Dalt: Mónica Bolufer, Jorge A. Catalá, Juan Gomis i Blanca Llanes. Baix: Daniel Muñoz, Juan Francisco Pardo i Pablo Pérez.
Equip d’investigació del projecte. (D’esquerra a dreta.) Dalt: Mónica Bolufer, Jorge A. Catalá, Juan Gomis i Blanca Llanes. Baix: Daniel Muñoz, Juan Francisco Pardo i Pablo Pérez.

El Claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (UV) acull aquest dissabte 19 de novembre a les 13 hores l’obra La farsa de les Germanies, una representació teatral que evoca aquesta revolta que va sacsejar la ciutat de València fa 500. anys i en què les classes populars es van alçar contra la noblesa. L’obra és part del projecte internacional Public Renaissance (Universitat de València), que fa quatre anys que investiga els usos públics de l’espai urbà en el Renaixement.

La representació, des de la sàtira, és gratuïta i oberta a tots els públics i està escrita i dirigida per Rafael Rodríguez Marzo, professor de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València, i representada per la Confraria Bufa dels Còmics sense Llengua. La farsa de les Germanies descobrirà a l’espectador la vida quotidiana de la ciutat l’any 1524, dos anys després de la fi de les Germanies, amb històries dels seus protagonistes representades per actrius i actors de l’Escola Superior d’Art Dramàtic.

El projecte Public Renaissance pertany a la xarxa HERA (Humanities in the European Research Area), i està finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació.

La coordinació científica i de transferència de La farsa de les Germanies la lideren Mónica Bolufer i el professor de la Universitat Catòlica de valència Jan Gomis, i en l’assessoria històrica també hi ha participat Pablo Pérez García, catedràtic del Departament d’Història Moderna i Contemporània ( UV). A més de Bolufer, Gomis i Pérez, l’equip científic de Public Renaissance l’integren Blanca Llanes, Jorge A. Catalá, Juan Francisco Pardo i Daniel Muñoz.

Public Renaissance també transfereix els resultats de la seua investigació a la societat mitjançant la web Hidden Cities i l’aplicació gratuïta per a dispositius mòbils Hidden Valencia, que guia l’usuari pels principals escenaris de la revolta agermanada a la ciutat, a través del patrimoni urbà.

La revolta de les Germanies va commocionar les terres valencianes i mallorquines entre 1519 i 1523. L’alçament va posar en perill l’ordre social establert i va obligar l’emperador Carles V a intervindre per sufocar la rebel·lió, a la qual va seguir una repressió brutal. La derrota agermanada va marcar lʼesdevenir dels regnes de València i Mallorca durant dècades.

 

Notícia projecte Hidden Valencia, en el marc de Public Renaissance.

 

Peu de foto annex:

  • Cartell de l’obra La farsa de les Germanies.
Imatges: