La Universitat desenvolupa tecnologia per a divulgar el coneixement sobre el planeta roig

  • Fundació Parc Científic
  • 1 de juny de 2018
 
investigadors de l’IRTC de la Universitat junt amb Pedro Duque davant el sistema desenvolupat
investigadors de l’IRTIC junt amb Pedro Duque davant el sistema desenvolupat

L'Institut de Robòtica de la Universitat de València (IRTIC) i la Ciutat de les Arts i les Ciències han desenvolupat un visor hologràfic, amb continguts inèdits, per a l'exposició ‘Mart, la conquesta d'un somni’, recentment inaugurada en el Museu Príncep Felipe de València. El dispositiu permet viatjar a través del planeta roig, recórrer les fites de la carrera espacial cap a Mart o conjecturar les possibilitats de futur de la humanitat en aquest planeta.

El sistema, basat en la tecnologia cheoptics hologram, es concreta en un visor hologràfic implementat amb tecnologia de realitat mixta (objectes reals al costat de realitat virtual), a grandària real i amb excel·lent qualitat d'imatge, que permet als visitants trepitjar el planeta roig, descobrir els múltiples aspectes de la recerca o conèixer les expectatives de la comunitat científica internacional davant aquest gran repte de la humanitat que és arribar a Mart.

El visor, desenvolupat per l’IRTIC, alberga continguts inèdits dissenyats ad hoc pel Museu Príncep Felipe. La col·laboració compta amb el suport de la Generalitat Valenciana i, pel que fa a la Universitat de València, s'emmarca dins de les línies de recerca de l’IRTIC en el camp de la interacció multimodal avançada, i més concretament en l'àmbit de l'entreteniment educatiu o edutaiment. A més de la seua aplicació en el camp de la divulgació científica, com és el cas de la mostra ‘Mart, la conquesta d'un somni’, el dispositiu hologràfic servirà de prototip per a la realització d'estudis de presència i avaluació d'aquesta nova tecnologia que consisteix a crear imatges tridimensionals basades en l'ús de la llum.

‘Mart, la conquesta d'un somni’ està coproduïda per la Ciutat dels Arts i els Ciències i la Fundació Telefònica, amb la col·laboració de l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA) i l'Agència Espacial Europea (ESA).

L'exposició, que inclou aquest sistema hologràfic, va ser inaugurada el passat 29 de maig per l'astronauta espanyol Pedro Duque i estarà oberta al públic durant 18 mesos en el museu de la Ciutat de les Arts i les Ciències.