La Universitat investeix doctora "honoris causa" Ilona Selma Kickbusch pel seu compromís amb la governança sanitària global

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 23 de març de 2023
 
Ilona Selma Kickbusch, experta en governança sanitària mundial
Ilona Selma Kickbusch, experta en governança sanitària mundial

Ilona Selma Kickbusch (Munic, 1948), catedràtica emèrita del Graduate Institute of International and Development Studies de Ginebra i experta en salut global, amb especial interés en la governança sanitària mundial, serà investida doctora "honoris causa" per la Universitat de València (UV) aquest divendres 24 de març. L’acte, presidit per la rectora de la institució acadèmica, Mavi Mestre, serà al paranimf de l’edifici històric de La Nau, començarà a les 11 hores i es podrà seguir en directe.

El reconeixement a Ilona Selma Kickbusch, qui ha tingut un paper destacat en el món de les ciències polítiques, la sociologia i la promoció de la salut, tot amb una perspectiva feminista, ha sigut impulsat des de la UV com a conseqüència “del seu indubtable lideratge en el camp de la promoció de la salut”, el qual va quedar “reconegut i sintetitzat” per la prestigiosa revista The Lancet en el seu article “Ilona Kickbusch: reformadora de la salut mundial”.

A més, el nomenament com a honoris causa, la màxima distinció que la UV atorga a una persona per la seua trajectòria en l’àmbit acadèmic, científic o cultural, es basa en la “col·laboració activa” de Kickbusch amb equips de la UV en diverses línies de treball com els reptes de salut amb perspectiva de gènere, l’alfabetització sanitària en estratègies per a la capacitació i l’empoderament de pacients, i en iniciatives de salut global. José María Martín Moreno, catedràtic del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, llegirà la laudatio. Fabiola Maria Meco, professora de Dret Civil, es l’altra padrina del nomenament.

Actualment, Kickbusch és copresidenta del Consell de la World Health Summit (Cimera Mundial de la Salut), assessora del Director General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), vicepresidenta del Fòrum Europeu de la Salut de Gastein, fundadora i promotora de la Xarxa de Joves Líders per la Salut, i membre del Consell Assessor de Women in Global Health, entre altres. Des de 2010 és directora del Programa de Salut Mundial de l’Institut Universitari d’Estudis Internacionals i del Desenvolupament, ens que presideix.

Ilona Selma Kickbusch, graduada i doctora en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat de Constanza (Alemanya), ha sigut assessora principal per als Objectius de Desenvolupament del Mil·leni de l’Organització Panamericana de la Salut i consellera principal de política sanitària de l’Oficina Federal Suïssa de Salut Pública. Ha treballat en l’àrea d’Educació per a la Salut de l’Oficina Regional Europea de l’OMS i coordinà la primera Conferència Internacional sobre Promoció de la Salut a Ottawa, on va tindre un paper decisiu la Carta d’Ottawa, clau en Salut Pública. També ha sigut directora de Promoció de la Salut, Educació i Comunicació a la seu central de l’OMS a Ginebra.

La doctora Kickbush ha rebut nombrosos premis i distincions entre els quals destaquen la Medalla de l’OMS pel seu paper a la Declaració d’Ottawa, així com els honoris causa per la Universitat de Labem (República Txeca), la Universitat de Girona, el Doctorat Honorari de la Universitat de Göteborg i la Càtedra Honorària de la Universitat de Charité de Berlín.

Podeu seguir la retransmissió en directe a través del següent enllaç: https://www.uv.es/eventosuv/