Es pot trobar un arxiu Excel, per comarca, que tracta la dimensió soci-demogràfica de la migració en el seu territori. Concretament, cada arxiu recull informació referent al període històric 2002-2022, sent la font el Portal Estadístic de la Generalitat Valenciana. La informació accessible en cadascun d'ells és la següent:
- Lloc de naixement del total de població.
- Nascuts a Espanya o a l'estranger.
- Nacionalitat espanyola o estrangera.
- Variació interanual dels espanyols i estrangers.
- Grans grups d'edat dels residents amb nacionalitat estrangera.
- Residents nascuts a l'estranger segons continents.
- Residents amb nacionalitat estrangera segons continents.
- Residents nascuts a l'estranger, segons els 16 principals països de naixement.
- Residents amb nacionalitat estrangera, segons les 16 principals nacionalitats.
- Total de naixements segons la nacionalitat de la mare.
Com s'apunta, tota la informació ha sigut descarregada del Portal Estadístic de la Generalitat Valenciana i a partir d'aquests dades, s'han calculat els percentatges respecte al total, a més de representar els gràfics lineals corresponents.
Esment especial requereix l'apartat referit als 16 principals països de naixement i 16 principals nacionalitats. S'ha decidit prendre com a base l'any 2008, en tractar-se aquest d'un any intermedi que sembla reflectir a grans trets les tendències migratòries del País Valencià. S'ha entès que durant els anys previs a l'esclat de la gran crisi financera es produeix a les nostres regions un important boom migratori, per la qual cosa el fet de prendre com a base un any previ a la crisi financera (que tant ha afectat els fluxos migratoris) ens permetria observar el fenomen migratori des d'una perspectiva més assentada i estable. No obstant això, i malgrat prendre l'any 2008 com a base per a l'estudi de les 16 principals nacionalitats/països de naixement, s'ha realitzat també un estudi de les 16 principals nacionalitats/països de naixement, prenent com a base l'any 2020. Amb la finalitat de reflectir les tendències més recents de la immigració de llarg a llarg del nostre territori, s'ha entès que existeixen diferents nacionalitats/països de naixements que, malgrat no ser tan representatius l'any 2008, actualment ocupen una posició important en el percentatge d'immigrants que acudeixen a les nostres comarques. Aquest és el cas, en termes generals, de països com el Pakistan, Veneçuela o Algèria. Per aquesta raó, s'ha vingut observant per a cada comarca les principals nacionalitats/països de naixement l'any 2020, i a la vista que alguns d'aquests països han duplicat i fins i tot triplicat els seus números des de 2008 fins a 2022 (formant fins i tot en algunes comarques el grup de les principals nacionalitats actuals), aquests països/nacionalitats han substituït a aquells que en 2008 no eren tan importants en números absoluts i que actualment són fins i tot residuals (com, en termes generals, és el cas de països com Portugal, Polònia o Lituània). Resumint, doncs, malgrat prendre's en consideració l'any 2008 com a base per a l'estudi evolutiu de les principals nacionalitats i països de naixement, no s'ha volgut renunciar a les tendències més recents i per tant, s'ha optat per combinar la base d'aquest any amb alguns països que venen mostrant, hui dia, importants números d'immigració en el nostre territori.
Comarques Alacant
Comarques Castelló
Comarques València