La Universitat celebra el Dia Internacional del Poble Gitano

  • Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives
  • 8 d’abril de 2020
 
Imatge d'un conversatori de 2019. Foto: Miguel Lorenzo
Imatge d'un conversatori de 2019. Foto: Miguel Lorenzo

La Universitat de València s’ha sumat aquest dimecres 8 d’abril a la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano. Aquesta data recorda el Primer Congrés Mundial Romaní que va tindre lloc a Londres l’any 1971 i que va instituir la bandera i l’himne representatius del poble gitano. Aquest dia es va instaurar per a donar a conéixer la realitat i la història d’aquest poble i reivindicar la cultura gitana. Per a valorar la cultura gitana i commemorar aquesta diada, des de les xarxes socials de la iniciativa diversitats de la Universitat, es compartiran fotos i vídeos del projecte A QUELAR! CABANYAL 2019.

Des de la iniciativa diversitats, que impulsa el Vicerectorat dIgualtat, Diversitat i Sostenibilitat, es treballa per la integració de totes les persones que formen part de la comunitat universitària, incloent-hi l’estudiantat gitano. Tan sols el 2% de la població gitana arriba a la Universitat i majoritàriament són dones (més del 80%), segons dades de la Fundación Secretariado Gitano (FSG).

Segons el Diagnòstic en matèria de diversitat LGTBI i etnicocultural entre lalumnat de la Universitat, elaborat per lequip dinvestigació MIDICO en 2019, una part de lalumnat gitano és invisible” i no considera necessari, convenient o rellevant presentar-se com a tal al seu entorn. Si bé lambient universitari és valorat com un entorn inclusiu, relaten situacions de sorpresa pel fet de ser gitanos -comentaris com No pareixes gitano”- o d'una manera més minoritària, comentaris obertament xenòfobs on es conjuga la generalització de pràctiques negatives o il·legals de persones gitanes al conjunt del col·lectiu.

Segons les persones entrevistades, la situació i cultura del poble gitano “és invisible, no existeix”, en les diverses dimensions de la vida universitària. La gitaneïtat està absent també en els continguts curriculars i quan es fa visible sutilitza com una manera dil·lustrar problemes socials, com labandonament escolar primerenc o conductes delictives, com el tràfic de drogues.

Per això, des del vicerectorat són conscients que queden moltes coses a fer per no deixar ningú darrere. La Universitat, a través de diversitats, programa activitats formatives i de sensibilització, com ara el Conversatori realitzat lany passat o les jornades Diversitat, Arts Escèniques i Gestió' coorganitzades amb estudiantat de la Facultat dEconomia, on es va presentar el projecte ¡A QUELAR! CABANYAL. Es pot consultar la memòria dactivitats de 2019 ací.

¡A QUELAR! CABANYAL, de la companyia Extremus Danza, dirigida per Eva Moreno i lassociació cultural La Calle Baila”, ha proporcionat a més de quaranta xiquets i xiquetes, principalment d’ètnia gitana, formació gratuïta en un programa continu de ball flamenc, caixa, guitarra, cant i saxòfon. També ha participat en espectacles juntament amb grans figures del flamenc. Lobjectiu principal del projecte és promoure la inclusió i el desenvolupament del poble gitano, en el marc del respecte a la seua cultura i fent-hi partícip la resta del barri i el conjunt de la ciutat. Per a valorar la cultura gitana i commemorar aquesta diada, des de les xarxes socials de la iniciativa diversitats es compartiran fotos i vídeos del projecte.