La Universitat comparteix polítiques d’igualtat i diversitat a nivell internacional

  • Gabinet de la Rectora
  • 14 de maig de 2019
 
Imagen de la noticia

La rectora de la Universitat de València participà en la 6ena trobada de rectores europees celebrada a la Universitat de Malmö on es varen abordar els principals reptes en les polítiques d’igualtat i diversitat a nivell d’Europa. En el transcurs de les jornades es va lliurar el premi EWORA 2019 concedit al president del govern d’Espanya Pedro Sánchez.

La xarxa EWORA (European Women Rectors Association), Associació de Dones Rectores Europees, es va reunir aquests passats dilluns 13 i dimarts 14 de maig a la Universitat de Malmö (Suècia) per abordar diferents reptes en matèria de polítiques d’igualtat, un cop identificats els grans trets compartits dins del continent europeu.

El repte de les STEMs en un món digital

En un món creixement digital, la desigualtat de gènere evidenciada al llarg de tot el continent en les àrees acadèmiques conegudes com STEM (ciències, tecnologia, enginyeries i matemàtiques) va ser definida com la “tragèdia europea” per Virginija Langbakk, directora d’EIGE (European Institute for Gender Equality), ens autònom de la Unió Europea constituit per contribuir a la promoció de la igualtat de gènere.

El problema del rol tradicional estereotipat en l’ensenyament superior, i el biaix relacionat en termes de gènere en el professorat per disciplines, varen ser posats en relleu, també, per la vicepresidenta de l’Acadèmia per al Lideratge de les Dones a Xina, Zou Xiadqiao.

La vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius de la Universitat de València, Adela Valero, que també va participar a aquesta Jornada, va comentar els diferents programes que du endavant la nostra universitat per trencar amb aquest biaix, i va anunciar un programa específic amb aquest objectiu que està actualment en procés de disseny.

Empreniment, ocupació i sostre de cristall

Els reptes de l’empreniment i superar els sostres de cristall també varen ser temes abordats en aquesta trobada d’EWORA. En eixa línia la vicerectora Adela Valero va remarcar l’important esforç realitzat en aquest àmbit en el programa MOTIVEM de la Universitat de València, que aquest dimecres lliura els seus premis i que en aquesta edició compta amb un 60% de participació de dones, i la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, posà en valor l’important esforç realitzat en aquesta àrea clau per a la innovació tant pel professorat com per l’estudiantat.

Diferents participants remarcaren que en les universitats, conforme s’avança en la carrera acadèmica, es redueix el nombre de dones en posicions superiors així com en càrrecs acadèmics. Aquest sostre de cristall va ser descrit tant per la presidenta d’EWORA, Gulsun Saglamer, antiga rectora de la Universitat Politècnica d’Estambul, i per la presidenta del Fòrum Mundial de Dones Presidentes d’Universitat, Liu Jinan.

Això no obstant, la rectora de la Universitat de Leipzig va destacar el creixement de la incorporació de dones a les posicions superiors de la carrera acadèmica, insistint en què és una qüestió de cultura política avançar cap a una societat en igualtat.

En eixe progrés en les responsabilitats assumides per les dones, la rectora de la Universitat Catòlica Portuguesa, Isabel Capeloa, va presentar un estudi del seu centre sobre tecnologia i lideratge que mostrava que en termes d’ocupació, i la universitat no és una excepció, les dones es veien menys preparades que els homes per presentar-se a assumir posicions superiors.

La rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, va remarcar que, com ha assenyalat en nombroses ocasions, cal crear les condicions per empoderar les dones, per “atrevir-se a fer-ho possible, a assumir posicions superiors”, però insistint també en la necessitat de l’existència de polítiques vinculades a la conciliació de la vida professional, familiar i personal amb el treball que no penalitzen a les dones en una societat en la qual existeix encara un fort biaix en la càrrega de les responsabilitats familiars i socials associades a les dones.

En eixa línia Marcela Linkova, presidenta de l’ERAC SWG GRI, antic grup de Helsinki en Gènere en Investigació i Innovació, assenyalà la necessitat de revisar els indicadors que s’utilitzen per mesurar el progrés en la investigació i la innovació, incorporant una visió de gènere. Eixa reivindicació de les rectores espanyoles va ser recollida recentment pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats en la seua darrera convocatòria.

Diversitat i Universitat Inclusiva

La rectora de la Universitat de Maastricht, Rianne Letschert, va destacar la importància de fer una universitat diversa i inclusiva, on el que importe siga el talent, destacant que “la diversitat no condueix automàticament a la inclusió”.

Per a la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, és fonamental l’impuls d’aquestes polítiques, i destacà que la nostra és la primera universitat presencial d’Espanya per nombre d’estudiants amb discapacitat, posant en valor l’important esforç d’assessorament i suport que realitza la Unitat per la Integració de Persones amb Discapacitat de la nostra Universitat, que el passat 3 de maig  va rebre un nou premi en reconeixement a la seua ‘Acció Social’: el que concedeix el Comité d’Entitats Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI CV).

La nostra rectora també va posar en valor la importància de la col·laboració amb les autoritats públiques per enfortir l’acció d’aquestes polítiques que han de ser transversals a nivell de tota la societat, posant com exemples diversitats de la UV, programa d’igualtat en la diversitat de la Universitat de València desenvolupat amb la Generalitat Valenciana, així com l’acord amb el govern valencià per donar suport a les dones víctimes de #Myviolència de gènere.

Premi a Pedro Sánchez, president del govern d’Espanya

 

En el transcurs d’aquesta trobada de dones rectores europees, EWORA va lliurar el seu premi anual, que en l’edició de 2019 va ser concedit al president del govern d’Espanya, Pedro Sánchez, en reconeixement a l’esforç en la igualtat exemplificat en l’elevat nombre de dones incorporades al seu primer govern, actualment en funcions.

El guardó va ser lliurat per la presidenta d’EWORA, Gulsun Saglamer, i la Ministra d’Educació Superior i Investigació del govern de Suècia, Matilda Ernkrans, i va ser recollit pel Ministre de Ciència, Innovació i Universitats en funcions, Pedro Duque.

En arribar a la Universitat de Malmö el ministre va ser rebut per l’ambaixador d’Espanya a Suècia, Gabriel Busquets, la presidenta d’EWORA, la rectora de la Universitat de Malmö, Kerstin Tham, i la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre.

Arxivat en: