La Universitat participa en el programa que uneix ciència i política davant els reptes de la transició verda i la sostenibilitat

  • Parc Científic
  • 19 de gener de 2023
 
Cartel

La Universitat de València (UV) ha obert una convocatòria per a la participació del seu personal investigador en el programa ‘Science Meets Regions’, una iniciativa de ‘Ciència al Parlament’ i RUVID destinada a facilitar l’enteniment i la cooperació entre representants de la ciència i la política en el camp de la transició verda i la sostenibilitat. Els investigadors i les investigadores de la UV poden presentar les seues candidatures fins al pròxim 8 de febrer.

La ‘transició verda’ abasta el temps estipulat per Europa per implementar els canvis que porten les societats a assolir un model de vida sostenible. Des del 2019, el Pacte Verd Europeu estableix iniciatives polítiques que tenen com a objectiu situar la UE en el camí cap a una transició ecològica, amb l’objectiu últim d’assolir la neutralitat climàtica d’ací al 2050.

En aquesta línia, ‘Science Meets Regions Comunitat Valenciana 2023: Transició verda i sostenibilitat’ és un programa seleccionat pel Joint Research Center (JRC) de la Comissió Europea com una de nou iniciatives europees per afiançar els vincles entre les comunitats científica i política. El programa seleccionarà al voltant de 12 parelles formades per una persona de l’àmbit de la ciència i una altra de l’àmbit de la política, amb l’objectiu de fomentar col·laboracions tangibles, efectives i sostenibles, així com avançar en els reptes que planteja la transició verda a la Comunitat Valenciana.

“Es tracta d’adoptar un enfocament clar i estratègic sobre temes de rellevància per a regions i ciutats, en línia amb les prioritats de la Comissió Europea”, comenta Cristina Portalés, membre de la junta directiva de CeeP, investigadora Ramón y Cajal a l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) i representant de la Universitat de València al projecte. “La idea és omplir el buit existent, a nivell local i regional, en aquest tipus d’experiències per al foment de la ciència en l’àmbit legislatiu i l’establiment de polítiques més ben informades en ciència, que ja s’han dut a terme amb èxit a altres països”, conclou.

La iniciativa està liderada per l’associació d’àmbit estatal Ciència al Parlament (CeeP) en col·laboració amb la Xarxa d’Universitats Valencianes per al foment de la investigació, el desenvolupament i la innovació (RUVID), de la qual la Universitat de València (UV ) forma part.

‘Ciència al Parlament’ és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu que la ciència i el coneixement científic siguen fonts d’informació en la formulació de propostes polítiques. Va sorgir el 2018 com una iniciativa popular amb integrants del món de la ciència voluntaris que dediquen part del seu temps lliure a aquesta tasca.

La Xarxa d’Universitats Valencianes per al foment de la investigació, el desenvolupament i la innovació (RUVID) va nàixer el desembre de 2001 a través d’un conveni de col·laboració entre les cinc universitats públiques valencianes. Actualment, està formada per Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat d’Alacant, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Universitat CEU Cardenal Herrera, Universitat Catòlica de València i Consell Superior d’Investigacions Científiques – Delegació a la Comunitat valenciana.

Poden accedir a la convocatòria de ‘Science Meets Regions Comunitat Valenciana 2023: Transició verda i sostenibilitat’ investigadores i investigadors el treball dels quals gire al voltant de la transició verda i la sostenibilitat des de qualsevol àrea de coneixement.

Accés a la presentació de candidatures.

Més informació en info@cienciaenelparlamento.org