La Universitat de València celebra el macrofòrum de Ciències de la Salut amb la participació de prop de mil estudiants, quatre centres i més de quaranta entitats

  • Fundació General UV
  • 9 de febrer de 2024
 

La Universitat de València ha celebrat la quarta edició del Fòrum d’Ocupació de l’Àrea de Ciències de la Salut que, coincidint amb la cloenda del XII Congrés d’Investigació Biomèdica, ha reunit vora mil estudiants de 22 titulacions -entre graus i màsters- i 44 empreses i entitats, entre les quals, col·legis oficials, grups hospitalaris, centres residencials, administracions públiques i de l’Estat, càtedres de recerca, fundacions, ONG, sindicats i d’altres entitats de l’àmbit sanitari.

Enguany tornen a participar les quatre facultats del Campus de Blasco Ibáñez, amb professionals de Medicina i Odontologia, Psicologia i Logopèdia, Infermeria i Podologia, i Fisioteràpia. A més, en l’edició de 2024 s’ha sumat novament a aquesta cita la Facultat de Física amb els estudis de Grau en Òptica i Optometria i una activitat específica que acollia la Clínica Odontològica de la Fundació Lluís Alcanyís de la Universitat de València.

L’acte central de benvinguda al Fòrum, a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia, ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, acompanyada per la degana de la Facultat, Amparo Ruiz, i el degà de la Facultat de Psicologia i Logopèdia, Antonio Ferrer.

“En 1492 naixia la Universitat de València ja com estudis de Salut, amb Medicina. Per tant, són 625 anys oberta a la societat valenciana donant prioritat a la salut, amb una progressiva especialització amb els diferents graus i postgraus”. Amb aquesta afirmació, arrancava el seu discurs la rectora.

En aquest sentit, Mestre va posar en valor el Centre de Simulació Interdisciplinari en Salut (CESIS-UV), “perquè cada vegada és més important treballar en equips interdisciplinaris, per tindre una visió integral de la salut, en totes les dimensions de les persones”, deia la rectora, destacant igualment la tasca de les clíniques universitàries de la Fundació Lluís Alcanyís “orientades a la part assistencials i a les persones, a més del vessant formatiu”.

La rectora de la Universitat de València aprofità la trobada per a dedicar unes paraules a la celebració dels cinquanta anys dels estudis de Psicologia, així com per a assenyalar la necessitat “d’invertir en Sanitat i en salut mental”.

Respecte a les inseguretats pròpies dels futurs egressats i egressades per a afrontar el seu futur professional, Mestre va remarcar la qualitat formativa de la institució, entre les tres millors universitats espanyoles i en les primeres posicions a nivell Europeu segons els rànquings internacionals. “Això ha de donar-vos seguretat i enfortir el sentit de pertinença a la Universitat de València”, ha matisat.

Finalment, Maria Vicenta Mestre  recordà a l’aforament que la Universitat de València “realment no compliria amb la seua missió en matèria de docència, recerca, transferència i cultura, si no treballàrem a orientar l’estudiantat cap a la vida professional. Per això estem a aquest Fòrum”.

Per la seua banda, el degà de Psicologia i Logopèdia, Antonio Ferrer, va agrair “els esforços conjunts i l’organització” dels equips deganals dels centres i el servei UVocupació, que tenen com a motivació “donar-vos la màxima informació possible per a millorar la vostra situació futura d’ocupació laboral”, matisava.

Respecte a les perspectives d’inserció laboral entre l’estudiantat, Ferrer ha animat l’auditori a consultar els estudis d’inserció dels diferents graus de l’àrea d’estudis i anàlisi d’ UVocupació, “on podreu comprovar que el 75% de l’estudiantat de Psicologia egressat de la nostra Universitat té una ocupació”.

L’acte va comptar també amb la presència de la  vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, Ángeles Solanes; els degans de les facultats d’Infermeria i Podologia, Antoni Merelles, i de Fisioteràpia, Sofía Pérez; vicedeganes i vicedegans; el director general de la Fundació Lluís Alcanyís, el professor José Manuel Almerich; el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; el delegat de la rectora per a Pràctiques i Ocupació, Jesús Soret; així com representants dels col·legis professionals, de l’organització del Congrés d’Investigació Biomèdica, professorat i estudiantat.

Activitat acadèmica

La jornada arrancava a les 9:30 hores amb la programació acadèmica, dissenyada específicament per graus i de manera simultània en diferents espais del Campus de Blasco Ibáñez. L’alumnat de Psicologia va assistir a un debat sobre ‘L’estat actual i perspectiva de futur de l’exercici professional en Psicologia. Col·legiació professional’, que comptà amb les intervencions de Pilar del Pueblo i Josefina Carboneras, vocal i vicesecretària de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Psicòlegs de la Comunitat Valenciana (COPCV), respectivament.

A la mateixa hora, la Facultat de Psicologia i Logopèdia acollia la conferència de la degana del Col·legi de Logopedes de la Comunitat Valenciana (COLCV), María Jesús Lluch, qui parlà sobre el mateix tema però entorn dels estudis de Logopèdia.

Per la seua part, l’activitat de Fisioteràpia es centrava l’anàlisi i reflexió sobre l’emprenedoria en l’àrea com a forma de generar ocupació, amb intervencions i experiències personals de persones emprenedores en aquest camp.

En últim lloc, la Clínica Odontològica de la Fundació Lluís Alcanyís de la Universitat de València va albergar el seminari adreçat a l’estudiantat d’Òptica i Optometria.  Presentat per la professora Inmaculada Bueno, analitzà la personalització de l’atenció visual de la mà d’expertes i experts.

Més de 40 organitzacions empresarials i entitats

Des de les 10 fins a les 14 hores, la fira d’ocupació va obrir a la Facultat de Medicina i Odontologia els estands de les més de 40 empreses i entitats participants, entre les quals, Fundació València Activa; LABORA-GVA; les òptiques Alain Afflelou i Multiçopticas; Industrias Ópticas Prats; Col·legi Oficial d’Òptics-Optometristes de la Comunitat Valenciana (COOCV); Imed Hospitales; BBi Nordics; BGB Dentistry; Kate Cowhig International Healthcare Recruitment; STEM Future Education; i Talent-EPHOS

Organitzat pel Vicerectorat Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, a través d’UVocupació, el Fòrum de Ciències de la Salut va comptar també amb la col·laboració de les facultats d’Infermeria i Podologia, Psicologia i Logopèdia, Medicina i Odontologia, Fisioteràpia i Física,  sumant-se així a un programa creat per a connectar Universitat i món laboral, i facilitar l’ocupabilitat dels futurs professionals del sector de les Ciències de la Salut.