La rectora trasllada al Claustre la política universitària durant la DANA
- Unitat Web i Màrqueting
- Alberto Gradoli Vivas
- 28 de febrer de 2025

En la sessió ordinària del Claustre celebrada el darrer 26 de febrer a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitària, va traslladar al Claustre les accions que va dur a terme la Universitat, abans, durant i després de la DANA que va causar la mort de 224 persones i va assolar una bona part de la província de València.
La rectora M. Vicenta Mestre, va centrar la seua intervenció principalment en tres àmbits, política de professorat, recuperació post DANA, i compromís amb Palestina. Així, sobre les accions dutes a terme per la institució per fer front a aquest fenomen meteorològic, , la rectora ha remarcat la decisió de la Universitat de València de suspendre, per al dia 29 de novembre de 2024, les classes, i el mateix dia 29 va suspendre les seues activitats.
La rectora va destacar que es veieren afectades el 19% de l’estudiantat, un total de 9.300 persones en diferents graus d’afectació, i un 20% de la plantilla de personal, 1.800 treballadors i treballadores.
En aquest context la rectora va informar de les polítiques adoptades per la Universitat de València que han seguit els principis d’empatia, ajuda i flexibilitat.
Segons les dades presentades, la Clínica Psicològica de la Universitat de València ha atès, gratuïtament, 88 estudiants i 26 membres del personal universitari, i han rebut assistència jurídica gratuïta a la Clínica Jurídica per la Justícia Social de la Facultat de Dret un total de 104 consultes de membres de la comunitat universitària.
Segons les dades proporcionades per la rectora en el seu informe, la Universitat de València va posar a l’abast de la comunitat universitària 7 autobusos de desplaçament a municipis que demanaren ajuda per a els tasques de neteja.
A més, la Universitat disposa de 5 laboratoris de 5 laboratoris sobre el terreny (Algemesí, Alfafar, Alaquàs, Torrent i Utiel) on treballa amb els ajuntaments i amb els museus de les àrees, com el Museu de Villagordo del Cabriel, Comarcal de l’Hosrta Sud, Rajoleria de Paiporta i el Palmito d’Aldaia en la recuperació de fotografies, atenent un total de 825 famílies i s’està treballant en la recuperació de vora un milió i mig de fotografies”.
La UV ha atès la crida de l’Ajuntament de Catarroja i la Fundació Antònia Mir, institucions amb les quals tenim conveni de col·laboració per ajudar a la recuperació de més de 300 obres del Museu Antònia Mir que s’han vist afectades per la humitat i els microorganismes.
Junt a aquestes accions, el treball de reacondicionament d’equipament informàtic: 83 ordinadors i 13 portàtils, entre d’altres elements; la recollida de material per a centres educatius organitzada per la Facultat de Magisteri i la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, acció ja executada amb l’enviament a 43 centres de material educatiu, i el voluntariat socioeducatiu des de l’àrea d’Educació Social de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació amb 3 autobusos de 40 estudiants que setmanalment presten voluntariat a Albal i Alfafar.
La rectora va informar que, atenent a la demanda de la Generalitat Valenciana, hem cedit l’ús de l’edifici del carrer de l’Alcalde Reig, on s’imparteix el Màster de Secundària de la Universitat i recordat per ser la seu de l’antiga Escola Universitària de Magisteri, per a ubicar allí, per les seues característiques físiques com a edifici, zona d’activitats d’educació física i d’esplai segur, el Col·legi Lluís Vives de Massanassa.
Després de posar com a exemple la contribució de la FIL (Fira Internacional del Llibre organitzada per la Universidad de Guadalajara, a Mèxic, universitat aliada de la UV) al sector del llibre valencià, la rectora ha informat que “hem perdut 17.000 exemplars de Publicacions de la Universitat de València, totes les exposicions emmagatzemades i que, gràcies a les fortes mesures de seguretat de custòdies d’obres d’art, l’afectació dels nostres quadres patrimoni històric ha estat menor”.
Finalment, la rectora va destacar els treballs científics vinculats a la DANA, com la conferència d’expertes i experts sobre el Canvi Climàtic a la Mediterrània Ibèrica sota la direcció dels professors de la Facultat de Geografia i Història Joan Romero i Ana Camarasa, la investigació sobre afectació del regadiu valencià dirigida pel professor Jorge Hermosilla ha estat lliurada al Tribunal de les Aigües de València, i el congrés “SOS HERITAGE. Gestión y salvaguarda del Patrimonio Cultural en emergència”, dirigit per les professores Ester Alba i Marisa Vázquez, així com la reorientació de les activitats de les càtedres vinculades a l’Ajuntament de València a través del binomi Universitat+Ciutat en les línies de treball de recuperació postDANA, de possibles actuacions de prevenció davant futures catàstrofes, i en la recuperació i preservació del Parc Natural de l’Albufera.
Beques pròpies i ajornament de pagament de matrícula: informe de la rectora
Un total de 163 erstudiantes i estudiants, l’1,9% del total afectat, ha sol·licitat l’ajornament de pagament de matrícula, ha informat la rectora, qui ha presentat els resultats de les beques pròpies de la Universitat de València, per un import extraordinari d’1,6 milios d’euros.
Així, en resolució provisional, s’han concedit 490 ajudes. D’elles 176 foren per a casos molt greus, amb una aportació de 2.500 euros per persona, 269 es consideraren casos greus, amb una ajuda de 2.000 euros per persona i 45 ajudes de situacions considerades com moderades, amb una concessió de 1.500 euros per persona.
Les situacions molt greus són la pèrdua total de l’habitatge, ocupació o activitat econòmica, incapacitat, discapacitat, malaltia greu o defunció d’un membre sustentador econòmicament de la unitat familiar; situacions que suposen una reducció permanent d’ingressos.
Casos greus són la pèrdua parcial o temporal de l’habitatge, canvi en l’activitat laboral d’un membre sustentador econòmicament de la unitat familiar, i casos moderats són danys en l’habitatge que no afecte la seua habitabilitat i/o la pèrdua d’una ocupació ocasional.
D’aquests 490 estudiants i estudiantes, totes aquelles persones que no tinguen beca del Ministeri o no hagen demanat la beca de la Conselleria tindran, de forma directa, l’ajuda de matrícula de la Universitat de València, sense tindre en compte els requisits econòmics ni acadèmics.
Dels 176 casos molts greus, aquelles estudiantes i estudiants que hagen demanat la beca del Banc de Santander rebran, a més dels 2.500 euros aportats per la Universitat de València, 2.000 euros addicionals aportats pel Santander, ascendint així a un import total de 4.500 euros per estudiant en situació molt greu.
La rectora va informar, també, que la Universitat de València està “a l’espera, i insistim en aconseguir-la”, ha afegit, “de l’autorització de la Generalitat Valenciana per desplegar un programa propi d’ajuda social per a la nostra plantilla afectada que, com ben bé sabeu, no es pot aplicar sense l’autorització del Consell de la Generalitat Valenciana, atenent a que està completament exclòs d’acord amb la normativa vigent actualment”.
Resposta de l’estudiantat a l’informe de la rectora
En el torn de paraula posterior a l’Informe, Josep Andreu Picó, representant pel BEA, va centrar la seua intervenció en l’actuació de la Universitat per la DANA, agraint la suspensió de les classes el dia previ a la inundació i destacant que les circumstàncies de l’estudiantat directament afectat no podia fer el seguiment de la docència amb normalitat ni, tampoc, en la represa de l’activitat docent, els problemes del sistema de transport. Així, des de la comprensió de la dificultat en la gestió en situació de crisi, ha demanat a la rectora que aplique directrius que no sobrecarreguen de treball l’estudiantat.
Per la seua banda Gloria Alonso, la coordinadora de l’ADR de la Facultat d’Economia i com a secretària general de l’associació d’estudiants Unió, va posar en valor la prudent decisió de la Universitat de suspendre les classes i ha agraït la participació de la UV en les tasques de recuperació. També ha indicat que seguiran pendents de l’evolució del programa InfraestructuresUV, destacant la problemàtica de l’aparcament en els campus de Tarongers i Burjassot i que finalment s’haja posat un pas de cebra a Tarongers.
Finalment, Bruno Escribano, representant d’estudiants i membre de la mesa del Claustre va agrair la decisió de la Universitat de València front a la “ineficiència de la Generalitat de València” en la presa de decisions en relació amb la DANA, i ha agraït, en “aquest món de negació científica” l’activitat universitària en relació al canvi climàtic. Malgrat reconèixer que pot haver hagut problemes amb les classes, “veient l’acció de la Universitat de València m’haguera agradat que la Generalitat Valenciana haguera estat igual d’eficient” i ha acabat amb el crit de “visca l’Horta Sud”.
Arxivat en: Claustre