Contra el Càncer València i les universitats s'alien per a aconseguir la primera generació lliure de fum en 2030
- Servei de Màrqueting i Comunicació
- 30 de maig de 2024
L'Associació Espanyola Contra el Càncer València, la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València s'han compromés hui, amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac, a donar suport a la lluita contra el tabaquisme i el vapeig, en auge entre els joves valencians.
L'Associació Espanyola Contra el Càncer València, la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV) s'han compromés a donar suport a la iniciativa per a aconseguir la primera generació lliure de fum, fixant-se com a horitzó 2030. Hui, amb motiu de la celebració del Dia Mundial Sense Tabac, els representants del col·lectiu estudiantil han fet una crida als universitaris valencians a reconéixer i exercir el seu dret de viure en un ambient saludable, en el qual no es perpetue el tabaquisme o el vapeig.
“Hui li donem veu als joves perquè ells lideren el Moviment Sense Tabac. Necessitem sumar esforços perquè puguen respirar en ambients 100% lliures de fum, protegint el seu dret a la salut i contribuint a la desnormalització del consum del tabac i dels nous dispositius. El suport de les universitats i de la resta de centres d'educació és fonamental per a evitar que es perpetuen hàbits relacionats amb fins al 30% de casos de càncer”, ha explicat Tomás Trenor, president de Contra el Càncer València.
El tabac és la principal causa de mort evitable del món. Està relacionat amb fins a 16 tipus de càncer, sent responsable del 84% dels casos de càncer laringe i entre el 80 i el 90% de casos de càncer de pulmó, el càncer més mortal a la Comunitat Valenciana. A més, s'ha demostrat que els vapejadors tenen elements que poden augmentar l'asma, ocasionar malalties pulmonars, com EVALI, o agreujar-les, i fins i tot predisposar l'aparició del càncer.
Un de cada dos joves valencians ha vapejat
Els vapejadors continuen guanyant terreny entre els més joves. Segons l'última enquesta del Ministeri de Sanitat, són un 52,9% de valencians d'entre 14 i 18 anys els que han vapejat en 2023, quasi sis punts per damunt que, en 2022, enfront del 33,1% que han provat el tabac en la nostra autonomia. Una situació que es trasllada a franges més xicotetes: un de cada quatre joves d'entre 12 i 13 anys ja ha provat els cigarrets electrònics, enfront de només un 9% que ha fumat.
“Existeix una percepció generalitzada que els vapejadors són totalment innocus -però no ho són- i gràcies a aquesta percepció van guanyant terreny. Hem d'advertir de les conseqüències del principal factor que pot entorpir l'aconseguir una generació lliure de fums en 2030”, ha explicat el president.
Un nou vàper amb sabor de càncer
Per a sensibilitzar als més joves, l'Associació també ha activat la campanya de conscienciació “Vàper sabor de càncer”, amb el repartiment de vapejadors falsos que adverteixen dels elements tòxics associats al seu consum entre els diferents campus de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València.
“La indústria tabaquera ven els vapejadors com a alternativa saludable al tabac, però que tinga menys substàncies tòxiques no significa que el mal siga menor. L'aerosol pot contindre nicotina, saboritzants i toxines cancerígenes que, en inhalar-se, queden atrapades en els pulmons i provoquen efectes perjudicials per a la salut. Nosaltres eixim al carrer per a desmentir els falsos mites entorn a aquests dispositius”, conclou Tomás Trenor.
Arxivat en: Salut