Nous catalitzadors per a la producció d'hidrogen verd, més eficients i de menor despesa energètica
- Servei de Màrqueting i Comunicació
- Olga Denia Moreno
- 10 de juliol de 2025

Un equip liderat per l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València ha creat un mètode per a desenvolupar catalitzadors basats en níquel i ferro, més eficients i escalables per a la producció d'hidrogen verd mitjançant electròlisi de l'aigua. Aquesta tecnologia ha sigut patentada per la institució acadèmica i llicenciada a Matteco –spinoff de la UV– per a la seua explotació i transferència a la indústria. El treball apareix publicat en Nature Communications.
La producció d'hidrogen verd mitjançant electròlisi requereix materials eficients i sostenibles. Un repte important en aquesta àrea consisteix a millorar la reacció d'evolució d'oxigen -cosa fonamental per al desenvolupament de dispositius electroquímics, com ara electrolizadors, piles de combustible, etc-, sense haver de recórrer a materials costosos o difícils d'escalar, és a dir, difícils de produir de manera abundant per al seu ús a gran escala.
En l'estudi que publica la revista Nature Communications, un equip de l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València descriu un nou mètode per a fabricar, de manera senzilla i escalable, un catalitzador avançat a base d'hidròxids dobles laminars de níquel-ferro (NiFe-LDHs), dos elements abundants en la naturalesa i no crítics, és a dir, l'ús dels quals és viable, sostenible i segur per a la indústria.
El nou catalitzador supera les dificultats que tenien els compostos anteriors de níquel i ferro per a ser aplicats a escala comercial. “Hem aconseguit sintetitzar de manera senzilla i escalable un tipus de material molt eficient per a produir hidrogen amb menys energia. Això contribuirà al fet que tecnologies com l'electròlisi siguen més accessibles i competitives”, assenyala Gonzalo Abellán, investigador de l’ICMol i responsable principal del projecte.
Concretament, el mètode utilitza una reacció química fonamentada en epòxids que es realitza a temperatura ambient i en condicions suaus, favorables per a la seguretat i la sostenibilitat del procés. Els materials sintetitzats mostren, segons l'article, una millora significativa en eficiència quan s'integren en una cel·la completa d'electròlisi de membrana d'intercanvi aniònic (Anion Exchange Membrane Water Electrolysis - AEMWE).
El resultat és un material catalític més eficient, que redueix significativament la necessitat energètica per a la producció d'hidrogen verd, contribuint, així, als objectius de descarbonització industrial marcats per les polítiques científiques i climàtiques de la Unió Europea.
El procés i el material desenvolupat es troben protegits per una patent, titularitat de la Universitat de València, que la spin-off Matteco està industrialitzant en línia amb la transició cap a un model energètic descarbonizat. La patent s'ha estés a més de 50 països arreu del món.
Referència:
Scalable synthesis of NiFe-layered double hydroxide for efficient anion exchange membrane electrolysis. Alvaro Seijas-Da Silva, Adrian Hartert, Víctor Oestreicher, Jorge Romero, Camilo Jaramillo-Hernández, Luuk J. J. Muris, Grégoire Thorez, Bruno J. C. Vieira, Guillaume Ducourthial, Alice Fiocco, Sébastien Legendre, Cristián Huck-Iriart, Martín Mizrahi, Diego López-Alcalá, Anna T. S. Freiberg, Karl J. J. Mayrhofer, João C. Waerenborgh, José J. Baldoví, Serhiy Cherevko, Maria Varela, Simon Thiele, Vicent Lloret & Gonzalo Abellán. Nature Communications volume 16, Article number: 6138 (2025)
Arxivat en: Química , Ciencias Tecnológicas , Ciencias Económicas